Svet
236 ogledov

Ušla smrtonosna bakterija

laboratorij Shutterstock
Številni ameriški preiskovalci že tedne ne najdejo vzroka, kako je iz strogo zaščitenega laboratorajija v Louisiani ušla smronosna bakterija, ki je lahko tudi biološko orožje.

Oblasti v ameriški zvezni državi Louisiana že več tednov preiskujejo, kako je iz strogo zaščitenega laboratorija ušla nevarna bakterija. Bakterija burkholderia pseudomallei, ki je pogosto smrtonosna, je ušla iz laboratorija v nacionalnem centru za raziskovanje primatov Tulane, poroča USA Today.

Oblasti mirijo, da za prebivalce ni nevarnosti, strokovnjaki pa so ob dejstvu, da številni zvezni in državni preiskovalci v več tednih niso odkrili načina, kako je bakterija ušla, niti tega, kakšno območje je kontaminirano, zaskrbljeni.

Zbolele štiri opice in inšpektor

Kot poroča USA Today, so zbolele štiri opice, ki so se nahajale v zunanjih kletkah, kar je posebej zaskrbljujoče, saj bi to lahko pomenilo, da je bakterija kontaminirala okolico.

Zbolel je tudi zvezni inšpektor, ki je obiskal center, vendar obstaja verjetnost, da bi se z bakterijo okužil tudi med kakim drugim potovanjem.

Oblasti sicer navajajo, da patogena na zunanjim površinah centra niso zaznal, poznavalci pa medtem menijo, da so inšpektorji pregledali premalo vzorcev.

Bakterija živi v v zemlji in v vodi, center pa se nahaja v bližini močvirja in reke, v bližini je šola in naselje.

Razvijali so cepivo

V centru, ki leži okoli 80 kilometrov severno od New Orleansa, so razvijali cepivo proti njej. Bakterija se sicer nahaja predvsem v jugovzhodni Aziji in severni Avstraliji in se širi med ljudmi in živalmi z neposrednim stikom z onesnaženo zemljio in vodo.

Kot še poroča USA Today, da se je bakterija lahko uporablja tudi kot biološko orožje. 

Komentarjev 3
  • Anton Križnik 23:23 05.marec 2015.

    Ne rabimo cepiv temveč že dolgo pozabljeno naravno zdravilo ... koloidno srebrohttps://www.facebook.com/groups/kscelje/

  • asmas 17:41 02.marec 2015.

    bakterije "NI UŠLA" temveč jo je nekdo "odnesel" s seboj

  • puksicd 16:41 02.marec 2015.

    Cepivo my ass ...