Svet
52 ogledov

V Carigradu se upira še nekaj skupin pučistov

Puč EPA
Za zdaj ni znano, koliko prijetih je iz vrst turške vojske in koliko je civilistov.

V Turčiji se po petkovem neuspelem vojaškem udaru danes nadaljujejo aretacije pripadnikov vojske, ki so domnevno sodelovali v udaru. Kot je v Ankari sporočil turški minister za pravosodje Bekir Bozdag, so doslej aretirali že 6000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Minister je ob tem napovedal nove aretacije. Za zdaj ni znano, koliko prijetih je iz vrst turške vojske in koliko je civilistov. Po poročanju turških medijev so zgodaj davi v provinci Denizli na zahodu države aretirali poveljnika brigade in več kot 50 vojakov.
 

Med aretiranimi tudi sodniki

Turški premier Binali Yildirim je že v soboto povedal, da je med aretiranimi več generalov, pa tudi številni sodniki in državni tožilci, med njimi dva sodnika ustavnega sodišča.
 

Neimenovani visoki turški predstavnik pa je danes povedal, da so turške oblasti znova prevzele nadzor po vsej Turčiji, da pa se v Carigradu upira še nekaj skupin pučistov. Te skupine sicer po navedbah predstavnika, ki ga povzema tiskovna agencija Reuters, ne predstavljajo več nevarnosti za državo. Po njegovih besedah je več pomembnih predstavnikov vojske še na prostosti, in izrazil prepričanje, da jih bodo oblasti kmalu prijele.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po neuspelem udaru že napovedal, da bi lahko parlament odločal o ponovni uvedbi smrtne kazni v državi.

Del vojske, ki je sodeloval v udaru, je v petek zvečer zasedel nekatere strateške točke v Istanbulu, napadali so tudi cilje v Ankari. Napade so izvajali tudi s pomočjo zaseženih helikopterjev in letal. V neuspelem vojaškem udaru je bilo v noči na soboto ubitih najmanj 265 ljudi, 1440 je bilo ranjenih. Med ubitimi je 161 policistov in civilistov ter 104 pučisti.

Komentarjev 2
  • Johan Spohan 23:18 17.julij 2016.

    Tudi Hitler je tako začel. Danes pa to poskuša turški Dolfe Erdogan.

  • alibaba 15:35 17.julij 2016.

    Če bi sodelovalo toliko ljudi,kot so jih aretirali bi bil tale Erdogan 2m pod zemljo.Osebno navijam za pučiste.