Svet
65 ogledov

V Franciji 75-odstotni davek

Gerard Depardieu Flynet
Francoski ustavni svet odobril 75-odstotno obdavčitev najvišjih dohodkov.

Francoski ustavni svet je decembra lani sicer zavrnil prvoten načrt, po katerem bi po 75-odstotni stopnji obdavčili posameznika, ki prejme visoko plačo. Po novem bo tako obdavčeno podjetje, ki bo izplačalo takšno plačo.

Davek bo v veljavi dve leti, upoštevajoč prihodke v letošnjem in letu 2014. Po napovedih predsednika Francoisa Hollanda, ki je davek za bogate napovedal že v predvolilni kampanji, bodo tako na leto v državni proračun dobili 210 milijonov evrov.

Hollande je poudaril, da namen novega davka "ni kaznovati" ampak spodbuditi podjetja, da bolje premislijo o prejemkih ljudi na visokih položajih, medtem ko se delavce odpušča ali se jim niža plače.

Bodo odgnali bogataše?

Kritiki po drugi strani menijo, da se bo po tej poti v državno blagajno steklo le malo sredstev in da bo davek le odgnal bogate državljane. To je pokazal tudi odmeven primer francoskega igralca Gerarda Depardieuja, ki se je, da bi se izognil plačilu spornega davka, izselil iz Francije.

Odločno so proti takšnemu davku tudi francoski nogometni klubi. Po navedbah britanskega BBC ima samo klub Paris Saint-Germain več kot deset nogometašev, ki zaslužijo prek milijon evrov.



Komentarjev 2
  • mia 10:27 30.december 2013.

    najlaže pridobljen denar v državno blagajno, brez stresa za nižji in rednji sloj.

  • Inovativen 23:41 29.december 2013.

    s