Svet > Hrvaška
28 ogledov

V obliki križa z dvema stolpoma

Cerkev sv. Marija Megdalene
1/5
A. Š.
V Čazmi, v kulturnem, gospodarskem in turističnem središču Moslavine, smo obiskali tudi znamenito cerkev sv. Marije Magdalene, kjer so bila pravkar obnovitvena in restavratorska dela.

Cerkev sv. Marije Magdalene je poznana kot ena najlepših cerkva na hrvaškem, ob njenem obisku se boste s tem strinjali tudi vi. Kljub restavratorskim delom je njena notranjost veličastna. Polna je bogatih baročnih okraskov ne glede na to, kam boste usmerili vaš pogled. Je tudi ena redkih župnijskih cerkva na Hrvaškem z dvema stolpoma. Prvotna romanska cerkev je bila dokončana leta 1232, v tistem času je bila sicer Čazma križišče pomembne srednjeveške ceste. Triladijska stavba je zgrajena v obliki križa in ima dva zvonika. Njena oblika križa je bila v času romanike v Evropi edinstvena.

Preživeli baročni okraski

Bogato cerkev so opustošili predvsem v času turških napadov v 16. stoletju, danes od prvotne romanske notranje oprame ni ostalo čisto nič. Do danes so preživeli številni baročni okraski iz 17. in 18. stoletja in izjemno dragocene orgle iz leta 1767, ki jih je na Dunaju izdelal Johann Hencke, stavba pa je bila tudi dozidana. Obnova cerkve se je začela že leta 1995, njena zunanjost bo obnovljena v romanskem stilu, notranjost pa v baročnem. Domačini znajo povedati, da je cerkev najlepša v prazničnem decembrskem času, ko je od zunaj bogato okrašena z lučkami, prav tako tudi čudovit mali park pred cerkvijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.