Svet
21 ogledov

V Sredozemlju rešili okoli 3500 pribežnikov

Pribežniki
1/5
EPA
Med rešenimi nosečnica tik pred porodom. Večina jih je s sabo imela zgolj obleko, plastično vrečko z nekaj prtljage in mobilni telefon.

V Sredozemskem morju so po navedbah italijanske obalne straže v soboto rešili 3480 migrantov. Begunci, ki so jih rešili pred obalo Libije, so skušali v Evropo pripluti na 15 plovilih.

V reševalni operaciji so sodelovale italijanske, nemške, malteške in irske ladje. Prebežniki so bili natrpani na devetih nekdanjih ribiških čolnih in šestih gumijastih čolnih. Zaradi mirnega morja kljub prenatrpanim plovilom ni poročil o mrtvih migrantih.

Pribežniki | Avtor: EPA EPA

Med rešenimi nosečnica tik pred porodom

Medtem je britansko obrambno ministrstvo sporočilo, da je ladja britanske kraljeve mornarice sodelovala pri reševanju več sto migrantov na štirih ladjah, ki so se nahajale v vodah med Libijo in Italijo.

Med rešenimi v eni največjih operacij v Mediteranu so tudi noseča ženska tik pred porodom in otroci. Mnogi na ladji niso imeli nič drugega kot le oblačila, ki so jih imeli na sebi. Nekateri so imeli pri sebi plastično vrečko z nekaj prtljage in mobilni telefon. Pred pristankom na italijanski obali so jim dali kruh in vodo.

Pribežniki | Avtor: EPA EPA

Delal v Libiji, da bi zaslužil za potovanje

Med njimi je bil tudi 17-letni Asam iz Gane, ki je povedal, da se je odločil, da bo državo zapustil zaradi slabih razmer. "Delal sem v Libiji, da bi plačal za potovanje, rad bi živel in delal v Italiji," je povedal novinarjem.

Po navedbah Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je samo danes v Sredozemlju na pomoč poklicalo med 1000 in 1500 migrantov v težavah. Po navedbah predstavnikov UNHCR je v roku nekaj ur prispelo deset klicev na pomoč.

Pribežniki | Avtor: EPA EPA

Večina je namenjena na južno italijansko obalo

V upanju na boljše življenje čez Sredozemlje skuša priti v Evropo vse več ljudi, večina doseže južne obale Italije. V prvih petih mesecih letošnjega leta je prebežnikov za deset odstotkov več kot v enakem obdobju lani, tako da je pričakovati, da bo obale Italije letos doseglo še več migrantov kot lani, ko so zabeležili 170.000.

Pribežniki | Avtor: EPA EPA


Samo letos je Sredozemsko morje zahtevalo že več kot 1800 življenj. Potem ko je aprila v najhujši tovrstni nesreči doslej ob obali Libije umrlo okoli 800 migrantov, je Evropska komisija maja predstavila predlog nove migracijske politike, ki temelji na štirih stebrih - skupni azilni politiki, boju proti tihotapcem ljudi, krepitvi iskanja in reševanja v Sredozemlju ter spodbujanju zakonitih migracij visokokvalificirane sile.

Komentarjev 1
  • punca05 06:50 08.junij 2015.

    dajte jim denar in nazaj v Libijo. naj se borijo za svojo državo in obstoj, ne pa da bodo na plečih naših držav