Svet
25 ogledov

V Vukovarju nočejo cirilice

Ivo Josipović (Foto: EPA) Žurnal24 main
V Vukovarju je v soboto proti uvedbi dvojezičnosti - da se ob hrvaščini kot uradni jezik uporablja tudi srbščina in kot pisava tudi cirilica - protestiralo okoli 20.000 ljudi. Danes je hrvaški predsednik Ivo Josipović ocenil, da se ustavni zakon, ki to določa, lahko spremeni.

"Če ne obstaja želja po spoštovanju zakona, ga je treba spremeniti", je danes dejal hrvaški predsednik Ivo Josipović. Poslanec Samostojne demokratske srbske stranke Milorad Pupovac je to zavrnil.

Josipović je v Münchnu ob robu varnostne konference dejal, da od hrvaških strank pričakuje, da bodo ljudem pojasnili pomen spoštovanja ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin, ki za občine z več kot tretjino srbskega prebivalstva določa uvedbo dvojezičnosti, torej tudi napise v srbskem jeziku in cirilici. A je ob tem poudaril, da je treba zakon spremeniti, če ga ljudje ne želijo upoštevati.

S tem se sicer ni strinjal Pupovac, ki je danes za Hino v odzivu dejal, da je Hrvaška obveze do manjšin sprejela v času mednarodnega priznanja in približevanja mednarodnim institucijam. "Ne more se nek zakon sprejeti na mednarodni ravni, doma pa mu nasprotovati," je dodal. V skladu z omenjenim ustavnim zakonom mora Hrvaška v okoli 20 občinah in mestih, tudi v Vukovarju, ki so ga srbske sile in takratna jugoslovanska vojska med vojno etnično očistile, uvesti dvojezičnost.

Množično proti cirilici

Na poziv 22 veteranskih združenj v mestu, ki so združena v Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja, so v soboto v tem obmejnem mestu pripravili protest pod naslovom "Za hrvaški Vukovar - ne cirilici". Protestov se je udeležilo okoli 20.000 ljudi iz vse Hrvaške, ki so zahtevali od vlade, da zakona ne izvaja. V nasprotnem primeru so napovedali množičen protest v Zagrebu.

Predsednik štaba Tomislav Josić je povedal, da so v soboto na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona, vlado pa pozvali, naj do odločitve ustavnega sodišča zakona ne izvaja.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 00:04 12.februar 2013.

    Vem kaj govorim , kajti spoznal sem njihovo miselnost in tudi videl v živo njihov Fašizem i rasizem v 4. gardijski brigadi -Splitski in 72. Lob-u .

  • Žurnalček 00:00 12.februar 2013.

    Ti boš men govoril , kaj je manjšina in kakšne pravice mora imeti v EU. Jaz sem bil celo vojno udejstvovanje pri njih , proti njim , ampak pravice manjšine so v EVROPI univerzalne in jim pripadajo ne glede na ...prikaži več to , kaj se Ustašarija i rasisti spomnijo in hočeo. Ne zagovarjaj Hrvatov , če jih ne poznaš do obisti , če pa si tudi sam Hrvat , je to samo še en dokaz , da RH ne paše zaradi DVEH neuresničenih poglavji v članstvo EU.

  • privat 08:57 05.februar 2013.

    o čem ti govoriš?? Tukej se ne gre za pravice manjšin..tukej se gre ali se prizna pravica četništvu za manjšino!! In Jaz pravim četniki so največji teroristi evropske unije in pozdravljam ne priznavanje četništva v hrvaški!!!! Naj prvo plačajo za ...prikaži več svoje morije ,naj se ponižno postavijo pred zgodovino in sami zahtevajo razpustitev četniških državic!