Svet
191 ogledov

V zapuščenem tovornjaku v Avstriji našli 71 mrtvih beguncev

Tovornjak z mrtvimi begunci
1/8
EPA
Po odkritju trupel migrantov v tovornjaku na avstrijski avtocesti so že aretirali tri domnevne tihotapce ljudi, med katerimi sta dva Bolgara, je danes na novinarski konferenci sporočila policija v Železnem na Gradiščanskem.

V zapuščenem tovornjaku, ki so ga našli na avtocesti A4 50 kilometrov od Dunaja,  se je po zadnjih podatkih zadušilo 71 ljudi. Med mrtvimi je bilo 59 je moških, osem žensk in štirje otroci, dveletna deklica ter fantje, stari od osem do deset let.

"Moji kolegi so vso noč odstranjevali trupla iz kamiona," je po pisanju avstrijskega  Kronen Zeitunga dejal Helmut Marban, predstavnik gradiščanske policije.

Policija je aretirala  domnevne tihotapce ljudi. Eden od njih je bolgarski državljan libanonskega porekla, ki naj bi bil lastnik vozila. Poleg njega so prijeli še enega Bolgara ter moškega z madžarsko osebno izkaznico, katerega državljanstvo pa ni povsem jasno.

Begunci naj bi bili mrtvi že dva dni, zato policija predvideva, da se je tragedija zgodila še preden je tovornjak prečkal avstrijsko mejo. Žrtve so se najverjetneje zadušile, čeprav natančna preiskava vzroka smrti še poteka.

Iz kamiona smrti so se poskušali rešiti

Predstavnik policije za Gradiščansko Helmut Marban je pojasnil, da forenzični preiskovalci preiskujejo tovornjak in ugotavljajo dejstva, poroča Reuters. Kronen Zeitung pa dodaja, da naj bi sledi, ki so jih našli na kraju, kazale na to, da so se begunci na vsak način poskušali rešiti. Na kamionu so namreč našli dolgo udrtino.

Voznik pobegnil na Madžarsko  

Voznik je tovornjak z madžarsko registracijo ob avtocesti zapustil včeraj zjutraj in nato pobegnil na Madžarsko. Na tovornjaku je logotip slovaškega perutninskega podjetja Hyza, pri katerem so povedali, da to vozilo ni več v njihovi lasti, nov kupec pa ni odstranil etiket. Voznika tovornjaka še niso našli.

Migranti | Avtor: EPA EPA

Direktor deželne policije na Gradiščanskem Hans Peter Doskozil je pojasnil, da so tovornjak prepeljali v nekdanji veterinarsko-medicinski obrat, trupla bodo preiskali na inštitutu za sodno medicino na Dunaju, kjer bodo poskušali ugotoviti tudi identiteto žrtev. 

Nove žrtve tudi v Sredozemlju

V nesreči dveh plovil ob obali Libije naj bi umrli številni migranti, po nekaterih ocenah naj bi bilo žrtev celo več sto. Na enem od čolnov, ki je v četrtek poklical na pomoč, je bilo skoraj petdeset ljudi, drugi, ki je potonil kasneje, pa je prevažal okrog štiristo potnikov, poroča britanski BBC.

Libijska obalna straža je po navedbah oblasti rešila približno dvesto ljudi, številni pa naj bi bili ujeti v podpalubju, ko se je ladja prevrnila. V emigrantski center v Sabrathi blizu Tripolija so sprejeli 147 ljudi.

V Zuwaro, prav tako v bližini Tripolija, so medtem po navedbah lokalnih prebivalcev prepeljali najmanj sto trupel. Med žrtvami naj bi bili begunci iz Sirije, Bangladeša in več držav Podsaharske Afrike.

dezurni@zurnal24.si