Svet
34 ogledov

Več napadov na begunske nastanitve v Nemčiji

Weissach im Tal, načrtovana begunska nastanitev EPA
Nasilje proti beguncem se v Nemčiji stopnjuje, med drugim so neznanci napadli tudi hišo znanega nemškega igralca, ki želi zgraditi begunsko nastanitev.

Nemčija se sooča z vedno večjim številom beguncev z Bližnjega Vzhoda, zato išče nove možnosti nastanitve. Pri iskanju pa oblasti vedno spet naletijo na nasprotovanje prebivalstva. V zadnjih dveh mescih so neznanci podtaknili ogenj v več kot petih načrtovanih nastanitvah za begunce.

Meissen, načrtovana begunska nastanitev | Avtor: EPA EPA

Nauen, načrtovano begunsko taborišče | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 

 

 

 

V Dresdnu je medtem spet zaživelo desničarsko gibanje Pegida, ki je po močnih protiprotestih zamrlo v začetku leta. A jeza Nemcev ni uperjena le proti beguncem, ampak tudi proti tistim, ki jim želijo pomagati. 

Til Schweiger, nemški igralec | Avtor: EPA EPA

Tako je postal žrtev napada tudi znan nemški igralec Til Schweiger, ki je zaigral tudi v hollywoodskem filmu režiserja Quentina Tarantina "Neslavne barabe". Schweigerja, ki je najavil, da bo skupno s podporniki zgradil zgledno begunsko taborišče, že nekaj tednov napadajo desnčarji prek spletnih portalov.

Sedaj pa so napadli tudi njegovo hišo. V nedeljo dopoldne so neznanci zanetili ogenj pred njegovo hišo, kar je policiji javila mladoletna hčerka igralca. V nočnih urah, pa so neznanci prerezali električno žico zunanje razsvetljave hiše. Na zemljišču naj bi se nahajalo tudi več oseb, ki so ob prihodu policije zbežali. Hišo sedaj varuje policija.

Iz ognja v ogenj

V Saški, na Bavarskem in v Baden-Wurtembergu je prišlo v zadnjih tednih do več napadov na načrtovane begunske nastanitve. Tri hiše so zaradi napadov z ognjem neprimerne za bivanje. K sreči v nobenem od napadov ni bilo poškodovanih. 

Weissach im Tal | Avtor: EPA EPA

Remchingen, načrtovano begunsko taborišče | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 

 

 

 

"To delajo ljudje, ki z Nemčijo nimajo veze. Lahko jim samo povem: Vi ne spadate k nam, vas nočemo - in če vas bomo dobili, vas bomo kaznovali," je razjarjen predsednik stranke SPD Sigmar Gabriel povedal med obiskom v begunskem taborišču o teh, ki zažigajo nastanitve. Gabriel želi beguncem ponuditi več pomoči in tudi o tistih ne najde lepe besede, ki proti humanitarni pomoči demonstrirajo v več nemških mestih. 

"Demonstracije so odvratne. Ti ljudje potrebujejo pomoč in kdo jim naj pomaga, če ne mi? Sprejeli bomo ta velik izziv. Kdo če ne Nemci, bodo to sploh zmogli," je dodal Gabriel in povabil nemško kanclerko Angelo Merkel, da si še ona ogleda razmere v begunskih taboriščih.

Izgredi med neonacisti in levičarji

Saško mesto Heidenau je v zadnjih dneh postalo žarišče protestov zaradi begunske problematike. V petek je bilo med nočnimi izgredi desničarskih skrajnežev poškodovanih več kot trideset policistov. Prišlo je tudi do spopadov med desničarji in levičarji, ki so se v mestu zbrali za protidemonstracijo.

V Heidenauu je trenutno okoli 250 beguncev, ki so jih namestili v bivše skladišče trgovine z gradbenimi materiali. Zaradi izgredov begunci svoje nastanitve ne morejo zapustiti, nekdanje skladišče pa sedaj varuje policije. 

Heidenau desničarji | Avtor: EPA EPA

Pegida Dresden | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:35 26.avgust 2015.

    Z sovraštvom pride na oblast ena od verzij Adolfa Hitlerja. Zakaj ne vpijejo kar: Dol z ne-arijsko raso. Arijci smo edini vredni te zemlje!!! Nobenmu drugmu ne privoščimo, z nobenemu drugemu si nočemo deliti naše zemlje. (pa čeprav bomo čez ...prikaži večz par desetletij čist ubogi ker nas bo demografska slika pokopala in ne bo denarja za penzije in bo velika večina prebivalcev nepokretnih starčkov) ...Ampak ja dejmo dejmo sovražt ker to bo vse rešil ane? Mislm...kretenizem na kvadrat!

  • Avatar čavez
    čavez 14:34 25.avgust 2015.

    Adolf se vrača.