Svet
15 ogledov

Volitve v Bangladešu so farsa

Bangladeš volitve nasilje
1/3
Reuters
Današnje parlamentarne volitve v Bangladešu so se končale s smrtnimi žrtvami in nasiljem.

Parlamentarne volitve v Bangladešu, ki jih je opozicija bojkotirala, so se končale v znamenju nasilja in napadov več tisoč protestnikov na volišča ter policijo. Ubitih je bilo najmanj 18 ljudi, volitve pa so morali ponekod tudi prekiniti.

Kot je objavila bangladeška policija, je bilo napadenih najmanj 200 volišč od sicer skupno več kot 18.000. Najhuje je bilo v okrožju Bogra na severu države, kjer ima večino opozicijska Nacionalistična stranka (BNP), sicer pa so tri volišča napadli tudi v močno zastraženi prestolnici Daka.

Na več volišč so pripadniki BNP vrgli tudi zažigalne bombe, večinoma pa so uničevali glasovnice. Pri enem od tovrstnih napadov z zažigalno bombo je umrl eden od uradnikov, še pet policistov pa je bilo ranjenih. Na drugih voliščih sta umrla dva policista, ki so ju protestniki pretepli do smrti.

Napeto je bilo tudi na jugovzhodu, kjer so protestniki volišče napadli, a so jih policisti pregnali z uporabo orožja. Eden od protestnikov je bil ubit. V spopadih med protestniki in policijo je bilo skupno ubitih najmanj 18 ljudi, številni pa so ranjeni. Opozicija sicer poroča že od 22 smrtnih žrtvah.

Ponekod volitev niso izvedli

Volitve so sicer potekale v 147 od skupno 300 volilnih okrožjih, sodelovalo pa je lahko 44 milijonov od skupno 92 milijonov volilnih upravičencev. V ostalih 153 okrožjih je zaradi bojkota opozicijske BNP in drugih opozicijskih strank kandidiral samo po en kandidat - član vladajoče Lige Awami, zato volitev niti niso izvedli.

Uradnih podatkov o volilni udeležbi še ni, vendar pa uradniki priznavajo, da je bila slaba, predvsem na račun bojkota opozicije. Na voliščih ni bilo kake gneče, lokalna televizija pa je celo poročala, da je na enem od volišč v prvih treh urah glas oddal le en volivec. Uradni rezultati naj bi bili znani v ponedeljek, čeprav je rezultat v bistvu že znan.

Že v predvolilnem času ubitih 150 ljudi

Opozicija je volitve bojkotirala, ker premierka Sheikh Hasina, ki je na oblasti od leta 2009, ni upoštevala oktobrskih pozivov k odstopu, da bi lahko do volitev državo vodila začasna vlada. Ta naj bi preprečila volilne poneverbe, ki so bile običajne v preteklosti. V nasilju v predvolilnem času je bilo doslej ubitih že preko 150 ljudi, vse glasnejša pa so opozorila, da bi Bangladeš lahko zdrsnil v nevarno spiralo nasilja.

Opozicija je tudi podaljšala poziv k splošni stavki v državi, ki so jo v soboto sklicali za 48 ur. Zdaj naj bi stavkali do srede zjutraj, da bi tako okrepili pritisk na oblasti. V BNP, katere predsednika Khaleda Zio so pred volitvami za teden dni zaprli v hišni pripor, so današnje volitve označili za farso in "univerzalno nesprejemljive".

V vladajoči stranki so tovrstne ocene zavrnili in poudarili, da bodo rezultati legitimni, ne glede na to, koliko ljudi se je udeležilo volitev. Opozicijsko BNP pa so v Ligi Awami še obtožili, da podpihuje nasilje v državi z namenom političnega boja. "A ljudje so se temu uprli in prišli na volišča. To pa je tisto, kar je resnično pomembno" je poudaril informacijski minister Hasanul Haq Inu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.