Svet
27 ogledov

Z rumenimi dežniki za več demokracije

Protest v Hongkongu EPA
V Honkongu so protestniki zopet zasedli ulice.

Več tisoč protestnikov v Hongkongu zahteva več demokracije. Na množičnem shodu po tamkjašnjih ulicah so se zbrali po več kot mesecu dni, ko se je končala skoraj dvomesečna zasedba več delov mesta s strani prodemokratičnih demonstrantov.

Okupacija? Ne!

Množica rumenih dežnikov, ki so simbol demokratičnega gibanja v Hongkongu, se je pomikala čez središče mesta, številni udeleženci pa so pozivali k uvedbi dejanske splošne volilne pravice. Organizatorji shoda pričakujejo 50.000 ljudi. Do popoldneva po lokalnem času se je shodu pridružilo več tisoč ljudi.

Policija pri tem opozarja, da so možni poskusi ponovne zasedbe glavnih cest v mestu, potem ko so decembra oblasti odstranile protestne tabore. A za zdaj nobena protestna skupina ni napovedala, da namerava znova okupirati ulice.

Oblast ne popusti

Na tokratnem shodu naj bi se izkazalo, ali je tamkjašnja javnost pripravljena nadaljevati boj za svobodne volitve. Lokalne oblasti doslej namreč niso popustile zahtevam aktivistov, stanje v mestu pa ostaja napeto.

Decembra lani so hongkonške oblasti odstranile protestne tabore, ki so blokirali nekatere glavne ceste. Na vrhuncu se je prodemokratičnih protestov udeležilo tudi do 100.000 ljudi, številne shode pa so zaznamovali spopadi s policijo.

Kitajske oblasti so avgusta lani odločile, da bodo Hongkonžani leta 2017 lahko sami izvolili svojega naslednjega voditelja, vendar bodo lahko izbirali samo med dvema ali tremi kandidati, ki jih bodo odobrili v Pekingu. S tem se aktivisti nikakor ne strinjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.