Svet
57 ogledov

Za smrt Cháveza obtožil ZDA

Evo Morales Reuters
Venezuelski politični vrh prepričan, da so Cháveza z rakom zastrupili zunanji in notranji sovražniki.

Na smrt Huga Cháveza prihajajo odzivi z vsega sveta. Ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da si želijo ZDA z Venezuelo zgraditi nove odnose. "V teh težkih časih ZDA potrjujejo podporo Venezuelcem in njihovim prizadevanjem za razvoj konstruktivnega odnosa z venezuelsko vlado," je dejal Obama.

Odziv ameriškega predsednika je bil zelo diplomatski. Venezuelska oblast je namreč ZDA malodane neposredno obtožila, da so krive za Chávezovo smrt.

Venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro je namreč le nekaj ur pred Chávezovo smrtjo dejal, da je raka dobil zaradi zarote med "imperialisti" in domačimi sovražniki. Dodal je, da so ga zastrupili z rakom: "Zastrupili so ga tako kot Jaserja Arafata."

Vlada je izgnala tudi dva ameriška diplomata, ker naj bi zbirala informacije o dogajanju v venezuelski vojski. Vojsko so sicer razposlali po vsej državi, je poročal venezuelski radio.

Bolivijski predsednik jokal

Iz celotne Latinske Amerike prihajajo odzivi pretresenih državnikov. Bolivijski predsednik Evo Morales, ki je bil tudi zelo dober Chávezov prijatelj, ni mogel zadržati solz, ko je govoril o Chávezu. 

V brazilskem kongresu so imeli minuto molka: "Predsednik Chávez je vedno bil prijatelj Brazilije, ne glede na njegova politična stališča," je dejal predsednik brazilskega senata. 

Tudi v Kolumbiji – tamkajšnja proameriška vlada je v preteklosti imela nekaj ognjevitih obračunov s Chávezom – so se mu prav tako poklonili. "Upajmo, da bo našel svoj mir," je dejala zunanja ministrica Maria Angela Holguin.

"Odličen politik"

Sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v prvi izjavi izrazil sožalje svojcem ter državljanom in vladi. Dejal je, da je Chávez veliko prispeval k razvoju države. Vitalij Čurkin, ruski ambasador pri Združenih narodih,  je Chávezovo smrt označil za tragedijo: "Bil je odličen politik za svojo državo, Latinsko Ameriko in svet."

Francoski predsednik Francois Hollande pa je izrazil prepričanje, da bo Venezuela prestala ta test demokracije in stabilnosti.

Komentarjev 3
  • Avatar mojeime
    mojeime 21:41 06.marec 2013.

    ..ko je poćeo rat...??

  • mph 16:55 06.marec 2013.

    Vse, kar želijo Američani in to dokazujejo vsaj 100 let pošten odnos med gospodarji in hlapci. Mislim, da je vsak drug komentar nepotreben. Sodelovanje z njimi načeloma ja, vendar jim je potrebno gledat pod prste in paragrafe kot lisici v kurniku.

  • franke 14:34 06.marec 2013.

    KER SE NI PODREJAL AMERIKI JE MORAL UMRET. ISKRENO SOŽALJE VENEZUELSKEMU LJUDSTVU,NAJ POČIVA V MIRU.