Magazin
17 ogledov

"Za vsak evro morate vedeti, kje konča!"

Luncheva je med drugim posodila glas za angleško različico zadnjega filma Eme Ku Žurnal24 main
Lydia Lunch. Ekscentrična avantgardna umetnica newyorške scene se v torek vrača v Ljubljano.

Je res, da ste ime Lunch (malica) dobili od Willyja DeVilla, ker ste pogosto kradli malice skupini The Dead Boys?
Hrano sem kradla Minku DeVillu, ker smo stradali. The Dead Boys so o meni napisali pesem. Omenjena nista v sorodu.

Kdo je na vas najbolj vplival?
Iggy Pop, Suicide, David Bowie in Alice Cooper.

Kako bi s svojimi besedami obrazložili avantgardni žanr no wave, katerega velik del ste bili?
Konflikten. Zvočno neprijeten. Neprijazen. Zvok norosti, če bi jo prevedli v glasbo. Sonični temperamentni izbruh.

Povezan s tem žanrom je bil kratko obstoječ, a vpliven in kultni bend Teenage Jesus and the Jerks, ki je zdržal okoli tri leta. Obžalujete njegovo kratko glasbeno življenje in zakaj menite, da ga ljudje omenjajo še danes?
Živel je dovolj dolgo. Imela sem preveč druge glasbe za ustvariti. Ljudje se ga spomnijo, ker je bil šokantno usklajen, grozno unikaten, in ko je penetriral v vaša ušesa, je tam pustil manjše vnetje, ki poslušalca nato nikoli ni zapustilo.

Na vaši samostojni glasbeni poti ste sodelovali z Nickom Cavom, Kim Gordon, The Birthday Party in Sonic Youth. Katero od teh ustvarjalnih sodelovanj je preraslo v najbolj oseben odnos?
Vsa moja sodelovanja so umetniško in glasbeno zelo zadovoljiva. Najbližje pa sem si še vedno z J. G. Thirlwellom in Thurstonom Moorom.

Skozi vsa ta leta ste izdali številne odlične albume – kateri so vaši najljubši in katero je bilo vaše najljubše obdobje?
Kot pankrtski otroci so vsi moji najljubši. Pravkar sem izdala dvojni CD z naslovom Collision Course, z Mio Zabelka pa sva izdali Medusa's Bed.

Je biti multipraktik za umetnika bolj prednost ali ovira?
To pride naravno, ker takšna sem in tako živim. Nima zveze s prednostjo ali ovirami, temveč z nujnostjo, ki jo zahteva moja kri.

Vaša misel ob smrti Louja Reeda, ki je bil tako kot vi pomemben del newyorške scene?
Bil je star 71 let. To je dovolj življenja za kogarkoli.

Kaj, menite, je danes najpomembnejše politično sporočilo, ki bi ga moral slišati vsak in se tiče vseh nas?
Za vsak evro, ki ga zapravite, morate vedeti, kje konča. Nehajte kupovati sranja, ki ga ne potrebujete. Formirajte komuno. Nehajte plačevati najemnino. Sadite svojo hrano. Izmenjujte storitve z drugimi. Delovnemu času od 9. do 17. ure se izognite v največjem možnem krogu. Ne množite se. Bodite prijazni do neznancev in še prijaznejši do prijateljev. Zavedajte se, kdo je pravi sovražnik. Pazite na svojo rit. Opustite mobilne telefone. Tehnološke naprave zastrupljajo vaše možgane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.