Svet
44 ogledov

Začele so se priprave na veliko noč

cvetna nedelja
1/5
EPA
Danes se s cvetno nedeljo začne neposredna priprava na veliko noč, ki je največji krščanski praznik.

Danes so v Katoliški Cerkvi obhajali šesto nedeljo v postnem času ali cvetno nedeljo, sporočajo s Slovenske škofovske konference.

"Cvetna nedelja ali nedelja Gospodovega trpljenja je prvi dan velikega tedna, ko bogoslužno dogajanje predstavlja Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem. Obredi cvetne nedelje, zlasti procesija z zelenjem in branje evangeljskega poročila o Jezusovem trpljenju, izvirajo iz bogoslužnih navad jeruzalemske Cerkve, ki so poznane in opisane že v 4. stoletju," pojasnjujejo. Tradicija blagoslavljanja zelenja se je sicer začela pojavljati v 7. stoletju. Po vzorcu jeruzalemskega bogoslužja so urejeni tudi sedanji obredi, ki so bili prenovljeni med tako imenovanim liturgičnim gibanjem v letih 1951–1955, dokončno obliko pa so dobili po drugem vatikanskem cerkvenem zboru  med letoma 1962 in 1965.

Posebnost je zelenje

"Cvetna nedelja je vsebinsko povezana z velikim petkom, ko se spominjamo Gospodovega trpljenja in smrti na križu, na oba dneva pa pri bogoslužju prebiramo odlomke o Jezusovem trpljenju in smrti," pravijo. Posebnost maše na cvetno nedeljo je začetek obreda z blagoslovom zelenja pred cerkvijo, ki ga v procesiji med petjem slavilnih pesmi odnesejo v cerkev. Zelenje verniki zbirajo in povezujejo po posebnih krajevnih navadah ter blagoslovljenega odnesejo domov. 

Papež Frančišek je z maševanjem na vatikanskem Trgu sv. Petra na cvetno nedeljo že začel teden priprav na veliko noč.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.