Svet
25 ogledov

Zadnje slovo od Margaret Thatcher

Pogreb Thatcherjeve
1/5
EPA
Ob pogrebu je zelo poostrena varnost, za katero skrbi 4.000 policistov. Protestniki napovedali, da bodo v krsto metali jajca, premog in mleko, a do incidenta ni prišlo.

V Londonu so se danes poslovili od nekdanje premierke Margaret Thatcher. Okoli 11. ure po srednjeevropskem času je sprevod z njeno krsto na vojaškem vozu krenil iz kapele v Westminstrski palači proti katedrali sv. Pavla, kjer se je kasneje odvila pogrebna slovesnost.

Na slovesnosti tudi slovenski veleposlanik

Sprevod s posmrtnimi ostanki železne lady je potekal skozi središče Londona, v katedrali sv. Pavla pa je pogrebni slovesnosti prisostvovalo okoli 2.300 ljudi, med drugim tudi britanska kraljica Elizabeta II. Od slovenskih politikov naj bi se slovesnosti udeležil veleposlanik v Veliki Britaniji Iztok Jarc.

Od nekdanje premierke so se Britanci poslovili s t. i. slavnostnim pogrebom, kar je stopnjo niže od državniškega pogreba.

Krsto železne lady je ob njeni poti po Londonu spremljalo več tisoč ljudi. Večina je ob mimohodu sprevoda zaploskala, medtem ko so nasprotniki Thatcherjeve njenim posmrtnim ostankom obrnili hrbet. Nekateri so vzklikali tudi nekdanji premierki nenaklonjene slogane.

Škof se je politični zapuščini železne lady raje ognil

Londonski škof Richard Chartres se je sicer v nagovoru izognil opredeljevanju do politične zapuščine Thatcherjeve. "Parlament je prejšnji teden opravil odkrito razpravo - a tukaj in danes ni ne kraj ne čas za to," je menil." "Po neurju življenja v srcu politike je nastopil mir," je dodal.

Odlomke iz Svetega pisma sta med pogrebno slovesnostjo prebrala britanski premier David Cameron in 19-letna vnukinja Thatcherjeve Amanda Thatcher, obred pa je spremljala glasba Brahmsa, Elgarja in Bacha, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Močno poostrena varnost

V Londonu so v času pogreba močno poostrili varnost, ne le zaradi velikega števila visokih gostov, pač pa tudi zaradi napovedanih protestov. Protestniki so zagrozili, da bodo krsto obmetavali z jajci, premogom in mlekom, če se jim bo le uspelo dovolj približati.

Stroški pogreba skoraj 12 milijonov evrov

Thatcherjeva še danes deli Britance zaradi svoje politične zapuščine, številni pa so se zgražali tudi zaradi stroškov pogreba, ki jih ocenjujejo na 10 milijonov funtov (11,6 milijona evrov). Za varnost je skrbelo več kot 4.000 policistov, policija pa je poostrene varnostne ukrepe branila tudi s sklicevanjem na nedavni bombni napad na maratonu v Bostonu.

Thatcherjeva je umrla minuli teden v starosti 87 let, potem ko je je zadela kap. Na čelu britanske vlade je bila od leta 1979 do 1990.

Komentarjev 2
  • Presvetli 13:55 17.april 2013.

    Ta starka je naredila veliko slabega svojemu narodu,še posebej mestu Liverpool,poglej malo na google in boš videl zakaj je že en teden na prvem mestu TOP lestvic "umrla je čarovnica"!!))))))))))))))Delavski narod jo nasplošno ni maral zato se lahko marsikaj danes pričakuje.

  • dragec 13:35 17.april 2013.

    Neumno - 4000 policistov za pogreb ene starke??? Svet je ponorel!!!