Svet
8 ogledov

Zaradi beguncev ob šolske izlete, Karamarko se boji za turizem

Železniška postaja Tovarnik Anže Petkovšek
Hrvaško ministrstvo za šolstvo je osnovnim šolam poslalo priporočilo, da odložijo šolske izlete na vzhod Hrvaške, dokler je ta preplavljen z begunci. Številne šole so priporočilu sledile. Namigi, da naj bi begunski sprejemni center postavljali tudi v Dalmaciji.

Že tretji dan tako imenovane begunske krize je hrvaško ministrstvo šolam izdalo priporočilo, da naj na vhod države otrok ne vodijo. “Od izdaje priporočila naprej je že dogovorjene prihode odpovedalo okrog 400 ljudi, vsak dan prihajajo nove odpovedi,” je za portal 24sata povedala lastnica vukovarske turistične agencije Danubiumtours, ki razlogov za preplah ne vidi, saj je po njenih besedah v Vukovarju in okolici življenje povsem normalno.

Tudi lastnik vukovarskega hotela in restavracije Vila Vanda je povedal, da se sooča z odpovedmi skupin. Vpraša se, kdo mu bo nadomestil izpad dohodka in ali mu bo ministrstvo priznalo odlog plačila davka. Hrvaške šole se v izogib nevšečnostim raje odločijo za odpoved izleta, kot da bi tvegale karkoli, pa četudi gre le za slabo voljo staršev.

Nevarno za turizem

Val beguncev še vedno razdvaja hrvaško javnost, ki je tik pred volitvami. V sinočnjem nastopu na Dnevniku Nove Tv je vodja HDZ-ja Tomislav Karamarko menil, da situacija z begunci lahko negativno vpliva tudi na hrvaški turizem.

Na neki točki bi morala naša država reči stop in to iz enostavnega razloga, da bomo nemara mi postali humanitarni problem Evrope. Slišati je, da se pripravlja nov sprejemni center za begunce na Prevlaki, kar bi bila katastrofa. Mislim, da smo na točki, ko bi morali reči dovolj! Pomislite, kaj bi se zgodilo, če bi bilo na deset tisoče beguncev poseljenih po Dalmaciji in otokih! Kako bi to vplivalo na turizem?” se je vprašal Karamarko.

Vstopilo že preko 78 tisoč beguncev

Na hrvaško ozemlje je samo včeraj vstopilo okrog pet tisoč beguncev, je danes zjutraj sporočilo tamkajšnje notranje ministrstvo. Od začetka begunske krize jih je tako k našim južnim sosedom pripotovalo že več kot 78 tisoč.

Dopoldne sta iz najbolj obremenjenega sprejemnega centra za begunce, iz Opatovca odpotovala dva konvoja avtobusov; begunce peljejo proti madžarski meji. V centru ostaja le še okrog 400 ljudi. Kot so medijem zjutraj povedali pristojni v sprejemnem centru bodo ta čas izkoristili za reorganizacijo centra, za čiščenje in pripravo na morebitni nov val beguncev. 

dezurni@zurnal24.si