Svet
21 ogledov

Zaradi meduz ustavili nuklearko

Švedska jedrska elektrarna Oskarshamn EPA
Cevi ene od največjih jedrskih elektrarn na svetu je zamašilo nekaj ton meduz. Ker za delovanje elektrarne potrebujejo dovod vode, so morali nuklearko ustaviti.

V največji švedski jedrski elektrarni Oskarshamn so imeli v nedeljo neprijetne težave. Morali so prekiniti delovanje, za to pa je bila kriva invazija meduz.

V cevi, ki dovajajo hladno morsko vodo, s katero ohlajajo reaktorje, je zaplavalo nešteto meduz, kar je cevi dobesedno zamašilo. Težave so trajale vse do včeraj, ko jim je cevi le uspelo očistiti in spet zagnati tri 1.400-megavatne reaktorje, ki se štejejo med največje na svetu.

Vse več primerov

Kot je povedal predstavnik elektrarne, so imeli podobne težave že leta 2005, v Kaliforniji pa so meduze jedrsko elektrarno ustavile lani.

Morski biologi opozarjajo, da v prihodnosti taki primeri ne bodo redki. Kot je pojasnil Lene Moller, raziskovalec s švedskega raziskovalnega inštituta, se zdi, da je meduz vedno več, pojavljajo pa se v skupinah. Če jih je na splošno več, je težko trditi, saj v preteklosti podatki o tem še niso bili zbrani. Je pa dodal, da meduz ne moti, če je morje polno alg ali če je koncentracija kisika nizka. Sposobne so celo prevzeti celoten ekosistem. Največja težava pa je, da o meduzah ne obstajajo zapiski, ki bi jim pomagali, kako se spopasti s takimi okoliščinami, je izpostavil Moller.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:34 02.oktober 2013.

    Če bi vodo črpali iz globine 100m , teh problemov ne bi bilo . Najlažje je črpati z obale , da lahko tudi smeti odstraniš iz zaščitnih mrež . Črpanje iz 100m globine v bazen in iz tega bazena potem ...prikaži več poganjati vodo naprej, ne pa direkto iz morja.