Svet
13 ogledov

Zaradi odškodnin žrtvam zlorab bankrotirali

nasilje zloraba otrok deklica Shutterstock
Škofija v ameriški zvezni državi Montana je zaradi visokih odškodnin žrtvam spolnih zlorab razglasila stečaj.

To je že enajsta katoliška škofija, ki je zaradi dragih sodnih postopkov v zvezi z zlorabami v ZDA v minulih letih zašla v finančne težave. Škofija v Heleni, glavnem mestu Montane, je po poročanju ameriške televizije NBC predlog za stečaj vložila v petek. Za ta korak so se pristojni v škofiji odločili v luči 15 milijonov dolarjev (11,1 milijona evrov) visoke odškodninske tožbe proti duhovnikom in drugemu osebju škofije, ki so osumljeni zlorabe 362 otrok. Zlorabe naj bi se dogajale celih 40 let in segajo v 80. leta prejšnjega stoletja.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost škofije, so dali na stran še dodatnih 2,5 milijona dolarjev za morebitne žrtve, ki o zlorabah doslej še niso spregovorile.

Helenski škof George Leo Thomas se je pisno opravičil žrtvam zlorab in obljubil, da bo pregledal več kot 30 let stare dokumente in skušal razjasniti, ali je glede zlorab takratno vodstvo škofije zagrešilo namerne napake.

Komentarjev 1
  • lukaz 13:51 01.februar 2014.

    Saj bi naše tudi, če bi izplačevale odškodnine v višini, ki bi jih morali, da je vsaj nekoliko zadoščeno pravici. Pa pri nas prej žrtev obtožijo krive prijave kot cerkven pedofile česarkoli!