Svet
15 ogledov

Zaradi okupacije od Nemčije zahteva 279 milijard evrov

Cipras, Varufakis EPA
Grška vlada je izračunala, da Nemčija iz naslova vojaških reparacij iz druge svetovne vojne Atenam dolguje skoraj 279 milijard evrov.

Gre za prvi uradni izračun grške strani glede domnevnega dolga nacistične Nemčije za zločine in plenjenja med drugo svetovno vojno, poroča britanski BBC.

Kot je pojasnil namestnik grškega finančnega ministra Dimitris Mardas, je v ta znesek vključenih tudi 10,3 milijarde okupacijskega posojila, ki ga je nacistična Nemčija izsilila od grške centralne banke.

"Glede na naše izračune, dolg, ki je povezan z nemškimi reparacijami, znaša 278,7 milijarde evrov, je pred parlamentarnim odborom, ki preiskuje odgovornost za grško dolžniško krizo," dejal Mardas.

Nemčija: To vprašanje je že razrešeno

Nemška vlada zatrjuje, da je bilo to vprašanje zakonito razrešeno že pred leti. Grška vlada pod vodstvom levičarske Sirize je odprla vprašanje nemških reparacij prav v času, ko se poskuša izviti iz dolžniške krize.

Hitler je vojno preživel kilometre od najbližje fronte, pisma pa razkrivajo, da  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nemški minister za gospodarstvo in podkancler Sigmar Gabriel je novo grško oceno o višini nemškega dolga danes označil za neumno ter ocenil, da pozivi k plačilu vojaških reparacij samo ovirajo napredek prizadevanj za finančno okrevanje Grčije, ki se bori z velikim dolgom.

Pozivi k reparaciji po njegovih ocenah "niti za milimeter" ne pomagajo pri prizadevanjih Grčije in njenih posojilodajalcev, da bi okrepili solventnost Grčije. "Iskreno, mislim, da so neumne," je komentiral trditve Grkov.

Nemčija pred 55 leti Grčiji plačala 115 milijonov nemških mark

Berlin je leta 1960 Atenam plačal 115 milijonov nemških mark odškodnine. Grčija trdi, da to ni poplačalo poškodovane infrastrukture, vojnih zločinov in vrnitve izsiljenih posojil. Nemčija vztraja, da je bilo vprašanje reparacij pravno razrešeno leta 1990, še pred združitvijo takratnih obeh Nemčij.

Grški premier Aleksis Cipras je omenjeno vprašanje načel tudi na srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel prejšnji mesec v Berlinu.

Komentarjev 3
  • Pepe007 11:47 08.april 2015.

    Grčija bi morala najprej zahtevati povračilo od Italije. Kolikor vem, jo je najprej napadla Italija. Aja, če bi zahtevali povračilo od Italije, se ne bi tako lepo slišalo...

  • mph 11:46 08.april 2015.

    Točno tako, edino pravilno. In enako bi morali še naši. "Nemčija: To vprašanje je že razrešen" Prav nič ni bilo razrešeno, v nekih drugih časih so izsilili neumno rešitev, ki ni bila rešitev. In Nemci, ki so tako pedantni, bi ...prikaži več to morali razumeti. Saj se dolgove vrača, mar ne?

  • PasjiDrekiVsepovsod 11:03 08.april 2015.

    Edino pravilno.Da bi še slovenčki kaj takega? Predklon pred Merklovo...to pa.