Svet
172 ogledov

Zavojček cigaret za deset evrov!

cigarete, kajenje Žurnal24 main
Francija bo v roku treh let dvignila ceno cigaret na deset evrov na zavojček. S tem se bo pridružila državam, ki imajo najvišje cene tobačnih izdelkov v Evropi.

Francija bo v roku treh let dvignila cene cigaret na 10 evrov za zavojček, je sporočila francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn. Cena cigaret v Franciji bo tako med najvišjimi v Evropi. 

PREBERITE ŠE: 

Trenutno stane škatlica 20 cigeret v Franciji sedem evrov, kar je manj kot v Veliki Britaniji in na Irskem, kjer je potrebno za zavojček že sedaj odšteti deset evrov. 

Francija je po besedah ministrice ena od držav, kjer kajenje predstavlja velik problem za javno zdravje. "Potrebujemo veliko povišanje cen, da bi vplivali na javno zdravje," je dejala.

Kadi jih skoraj ena tretjina

Kajenje v Veliki Britaniji se je v zadnjem desetletju s politiko visokih cen zmanjšalo z 30 na 20 odstotkov, medtem ko je je v Franciji delež kadilcev še vedno 30 odstoten. 

Nova vlada centralističnega predsednika Emmanuela Macrona je napovedala več sprememb v zdravstveni politiki, med drugim je uvedla obvezno cepljenje otrok .

Obvezno cepljenje

Trenutno so v Franciji obvezna le tri cepljenja za otroke, ostala so priporočena, a ne obvezna. Od prihodnjega leta naprej bodo starši zakonsko obvezni svojim otrokom zagotoviti vsa cepljenja. 

Napovedala je tudi povečanje javnega kritja stroškov za zobozdravstveno oskrbo in očala. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Igorgeus 19:56 11.julij 2017.

    Pariz pa v izpusnih plinih. Madona skrbijo za narod...