Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Zdravilo brez stranskih učinkov

S smehom se v telo izločajo hormoni sreče. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
"Pozitivne lastnosti smeha se odražajo tako na telesnem kot duševnem zdravju," pojasnjuje Simona Krebs, vaditeljica joge smeha.
Tečaji joge smeha. Odprtih je že pet klubov joge smeha, ki omogočajo brezplačne delavnice. Poiščite najbližjega in se naučite smejati brez razloga.

Izboljšuje imunski sistem
Smejalna terapija ugodno vpliva na počutje, deluje tudi kot antidepresiv."Nova znanstvena dognanja so potrdila, da smeh krepi naš imunski sistem," pravi Krebsova in dodaja, da zaradi dihanja med smehom v svoje telo zajamemo več kisika, kar ga ohranja zdravo. Smeh med drugim uravnava krvni tlak, je dobra podpora za ljudi, ki dobivajo kemoterapijo, v šolah pa ga uporabljajo za izboljšanje zbranosti. "Znanstveno je dokazano tudi dejstvo, da smejalne vaje otroku omogočijo večjo zbranost pri učenju, takšne metode pa se uporabljajo tudi za umirjanje hiperaktivnih otrok." Sogovornica dodaja še, da se med smehom v naše telo izločajo endorfini oziroma hormoni sreče, zaradi izločanja serotonina pa deluje tudi kot naraven antidepresiv.

S smehom nad prepir

"Smeh pozitivno vpliva tudi na družabne stike. Več ko se bomo smejali, manj se bomo prepirali," trdi Krebsova. "Z rednim smejanjem se v možganih ustvarijo nove nevronske povezave, zaradi katerih na svet gledamo veliko bolj optimistično kot sicer."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.