Zdravje > Aktualno
1264 ogledov

Novo odkritje: Tudi smrčanje lahko vpliva na razvoj te hude bolezni

spanje Profimedia
Rezultati so pokazali, da so imeli ljudje, ki so v povprečju spali manj kot pet ur na noč, trikrat večjo verjetnost, da jih bo zadela možganska kap, kot tisti, ki so spali sedem ur, kar je priporočeni minimum za odrasle.

Smrčanje, premetavanje in obračanje, dolgotrajni dremež podnevi, zbujanje ponoči in premalo ali celo preveč spanja prispevajo k slabši kakovosti spanja in lahko povečajo tveganje za možgansko kap. Pravzaprav so raziskovalci ugotovili, da več kot imate težav s spanjem, večje je tveganje za možgansko kap, poroča CNN.  

"Če imate več kot pet od teh simptomov, lahko to povzroči petkrat večje tveganje za možgansko kap v primerjavi s tistimi, ki nimajo težav s spanjem," je povedala avtorica študije Christine McCarthy z univerze Galway na Irskem.

Ugotovitve so skladne s predhodnimi raziskavami, ki povezujejo nezdravo spanje z visokim krvnim tlakom in okvarami krvnih žil, ki so dejavniki tveganja za možgansko kap. Po mnenju strokovnjakov lahko posegi za izboljšanje spanja zmanjšajo tudi tveganje za možgansko kap in bi morali biti predmet prihodnjih raziskav.

Študija, objavljena v reviji Neurology, je analizirala podatke več kot 4.500 ljudi, ki so sodelovali v veliki mednarodni študiji primerov in kontrol bolnikov, ki so doživeli možgansko kap.

Skoraj 1800 udeležencev v študiji je imelo ishemično možgansko kap, najpogostejšo vrsto kapi, pri kateri krvni strdek blokira arterijo, ki vodi v možgane. Drugih 439 ljudi je imelo intracerebralno krvavitev, pri kateri počijo arterije ali vene v možganih, kar povzroči krvavitev v možgansko tkivo.

Udeležence v študiji so nato po starosti in spolu primerjali z ljudmi, ki v preteklosti niso imeli možganske kapi. Obe skupini sta odgovarjali na vprašanja o kakovosti spanja in obnašanju.

Rezultati so pokazali, da so imeli ljudje, ki so v povprečju spali manj kot pet ur na noč, trikrat večjo verjetnost, da jih bo zadela kap, kot tisti, ki so spali sedem ur, kar je priporočeni minimum za odrasle.

Po drugi strani pa je bilo spanje več kot devet ur na noč v povprečju povezano z dvakratnim povečanjem tveganja za možgansko kap, glede na izjavo o študiji.

Apneja v spanju – stanje, pri katerem ljudje prenehajo dihati večkrat na uro – je bilo povezano s trikratnim povečanjem tveganja za možgansko kap, piše v izjavi.

izr.prof.dr. Leja Dolenc Grošelj dr.med. Intervju Zdravje Leja Dolenc Grošelj: o uspavalih, smrčanju, korona-somniji in debelosti

Tveganje predstavlja tudi smrčanje, ki je lahko znak nezdravljene spalne apneje. Ljudje, ki so smrčali, so imeli 91 % večjo verjetnost, da jih bo zadela možganska kap v primerjavi s tistimi, ki ne smrčijo. Dejavnik tveganja je tudi dremež, piše v raziskavi. Ljudje, ki so v povprečju dremali več kot eno uro, so imeli 88 odstotkov večjo verjetnost, da bodo utrpeli možgansko kap.

Vzdrževanje dobre higiene spanja, uživanje zdrave prehrane in redna vadba so ključni načini za zmanjšanje negativnega vpliva motenj spanja ter zmanjšanje tveganja za možgansko kap in srčno-žilne bolezni, sporočajo raziskovalci.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.