Zdravje > Življenjski stil
3153 ogledov

Ne počnite več tega, dremež povzroči veliko škodo

alarm, spanje, dremež Profimedia
Študije so pokazale, da ženske dremajo pogosteje kot moški. Kaj to pomeni?

Pametni telefoni so popolnoma nadomestili klasične in radijske budilke, a navada, da zadremamo tudi po budnici, ostaja enaka, ne glede na napravo, ki jo uporabljamo. Čeprav marsikdo ne more začeti dneva brez dodatnih desetih minut dremeža, 24 Sata poroča, da tovrstno poležavanje lahko celo škoduje zdravju in se sklicuje na znanstvene raziskave, ki kažejo, da nam dremež naredi več škode kot koristi.

Dremanje med alarmi se na prvi pogled zdi mamljivo. A pomnite: S takšnimi dejanji dolg in globok spanec prekinete s serijo krajših dremežev. Namesto, da bi se zbudili spočiti, se boste po dremanju počutili še bolj zaspane in nejevoljne. Za piko na i pa ste na dolgi rok še bolj izpostavljeni tveganju za bolezni srca in ožilja.

Omenjene zdravstvene težave se namreč pojavijo pri tistih, ki ne spijo dovolj oziroma spijo slabše. Strokovnjakinja za spanje, Alise Coster, pojasnjuje: "Med dremanjem kakovost počitka ni dovolj dobra, da bi prispevala k regeneraciji telesa in možganov. To se zgodi predvsem takrat, ko je spanec večkrat prekinjen." 

ura alarm budilka | Avtor: Profimedia Profimedia

Študija, ki so jo izvedli znanstveniki iz univerze Notre Dame prikazuje jasnejšo sliko naše nagnjenosti k pritisku na gumb za dremež – in če ste tudi sami zjutraj odlašali z vstajanjem iz postelje, zagotovo niste edini. Študija, objavljena v reviji SLEEP, je pokazala, da kar sedeminpetdeset odstotkov udeležencev zjutraj drema. To je več kot polovica! 

 

V okviru omenjene študije je bila izvedena tudi raziskava s štiristopetdesetimi odraslimi s polnim delovnim časom. Udeleženci so vsak dan izpolnjevali ankete in vprašalnike. Podatki, zbrani iz nosljivih naprav, so merili dolžino spanca in srčni utrip. Rezultati so pokazali, da pri ženskah obstaja kar petdeset odstotkov večja verjetnost, da bodo zjutraj pritisnile tipko za dremež kot pri moških. Kdo bi si mislil?

ženska, spanje, alarm, dremež | Avtor: Profimedia Profimedia

Da bi se izognili tovrstnemu vzorcu počivanja, je priporčljivo, da budilko zjutraj nastavite na čas, ko morate res vstati. Tako lahko spite dlje in uživate v neprekinjenem globokem spancu. Verjemite, da se boste kar naenkrat začeli zbujati spočiti in pripravljeni na nov dan. V resnici sploh ni tako težko. Držati se morate le naslednjih šest pravil:

1. Privoščite si dovolj spanca 

Potrebe po dolžini spanca se razlikujejo od posameznika do posameznika. V povprečju odrasli potrebujejo od sedem do devet ur neprekinjenega počitka, otroci pa od devet ur naprej. Ste vedeli, da novorojenčki prespijo od kar petnajst do osemnajst ur dneva? Morda bi se včasih morali zgledovati po njih...

spanec, postelja | Avtor: Profimedia Profimedia

2. Ritem spanca

Najboljša stvar, ki jo lahko storite zase in za svoje zdravje je, da ohranite dosleden vzorec spanja. Ja, tudi ob koncu tedna. Vsak večer se v posteljo odpravljajte ob isti uri, in vsak dan tudi vstajajte isto uro kot med tednom. Vaše telo se bo čez čas privadilo na izbran ritem in se tako povsem samodejno zbudilo ob času, ko se morate zbuditi. Če menite, da po alarmu še vedno potrebujete kratek dremež, se zvečer v posteljo odpravite še nekoliko prej kot ste vajeni. 

par, spanje, postelja | Avtor: Profimedia Profimedia

3. Pozicija budilke

Telefon oziroma kakršno koli obliko budilke preferirate, postavite na drugo stran spalnice. Tako boste zjutraj primorani vstati in jo izklopiti – verjemite, tokrat ne bo potreben nikarkšen dremež.

spanje | Avtor: Profimedia Profimedia

4. Aplikacija za zbujanje?

Če tudi sami spadate med tistih sedeminpetdeset odstotkov, ki zjutraj dremajo, je to lahko zato, ker je v vaši spalnici pretemno. Pred spanjem nikar ne zagrnite zaves oziroma žaluzij. Prav tako so naše elektronske naprave že tako pametne, da vsebujejo na tisoče aplikacij. Vključno s tistimi, ki za izklop alarma od vas zahtevajo, da rešite uganko in s tem zbudite svoje možgane. 

5. Pripravite si zajtrk

Namesto dremeža, se zjutraj motivirajte s pripravo okusnega zajtrka. Sestavine pripravite že večer prej, jih shranite v hladilnik in si jih zjutraj samo pogrejte oziroma zmešajte ter uživajte v poplavi okusov. Za piko na i pa si skuhajte še skodelico čaja ali kave in si privoščite trenutek zase.

zajtrk, jajca, kuhanje | Avtor: Profimedia Profimedia

6. Pripravite si to-do list

Poskrbite, da boste zjutraj vstali z namenom. Bodisi zato, da boste pravočasno prišli v službo, si privoščili vadbo ali sprehod, odpeljali otroke v šolo, se dobili s prijateljico na kavici in še bi lahko naštevali. Tako boste hitro prenehali s poležavanjem, zapovrh pa se boste hitro znebili tudi občutka, da imate dovolj časa za vse.

prijateljica, kava | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.