Zdravje > Življenjski stil
2535 ogledov

Tudi zato je med mladimi vedno več možganskih kapi

Urgenca Profimedia Urgenca
Strokovnjaki opozarjajo, da je med mladimi vedno več možganskih kapi, za kar je kriv tudi alkohol.

O tem, da imajo ljudje s simptomi depresije za 46 odstotkov večje tveganje za možgansko kap v primerjavi s tistimi brez simptomov, smo že na našem portalu že pisali. V tokratni raziskavi ugotavljajo v študiji, objavljeni v strokovni reviji Neurology, pa ugotavljajo, da je pri mladih krivec za to hudo bolezen lahko tudi alkohol. 

Navadno si predstavljamo, da možganska kap prizadene človeka v zrelejših letih, recimo po 65. letu starosti. Pa ni vedno tako. Strokovnjaki opozarjajo, da stopnja možganske kapi med mladimi narašča, nova študija pa nakazuje, da k temu pripomore tudi uživanje alkohola. 

Glede na študijo, ki je analizirala podatke 1.536.668 ljudi, starih od 20 do 39 let, je pri mladih odraslih zmerno do pogosto uživanje alkohola povezano s povečanim tveganjem za hemoragično možgansko kap, ne pa tudi za ishemično možgansko kap, ugotavljajo v študiji, objavljeni v strokovni reviji Neurology.

Raziskovalci so še ugotovili, da se tveganje za možgansko kap poveča s številom let pitja alkohola. Po mnenju strokovnjakov je torej uživanje alkohola eden od pomembnih dejavnikov tveganja za možgansko kap pri mladih odraslih.

Možganska kap Slovenija Zdravje Revolucionarna metoda za treniranje možganov po kapi

Približno 85 odstotkov bolnikov doživi ishemično možgansko kap. Ta je manj smrtonosna in ima praviloma blažje posledice kot hemoragična. Pri slednji, na katero opozarjajo v študiji, pride do krvavitve v možganih, ta nastane zaradi razpoke ene od možganskih arterij, ki ima oslabljeno steno. Ko se žila razpoči v možganih, se kri razlije v možgansko tkivo in ga uniči. Hkrati pritiska na okoliško tkivo, kar povzroča značilne nevrološke simptome, odvisne od lokacije krvavitve.

Možganska kap v Sloveniji vsak dan prizadene deset ljudi, oziroma 4000 ljudi na leto. V prvih treh tednih po možganski kapi umre okoli 30 odstotkov bolnikov, 30 odstotkov jih po kapi dobro okreva in nimajo večjih težav, okoli 40 odstotkov pa jih ostane bolj ali manj prizadetih.

Po zadnjih podatkih iz publikacije Zdravje v občini, ki jo vsako leto pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in prikazuje ključne kazalnike zdravja v občinah v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem lahko ugotovimo, da so glede možganske kapi takorekoč vse občine v Pomurju nad slovenskim povprečjem. 

Znaki možganske kapi

Velika večina možganskih kapi se zgodi v domačem okolju in zato moramo vsi poznati opozorila, ki kažejo, da se nekaj dogaja. Najenostavneje ta opozorila povzema akronim GROM. 

  • G – govor (ali oseba lahko govori jasno in razumljivo?)
  • R – roka (ali lahko oseba dvigne roko in jo tam zadrži?)
  • O – obraz (ali se oseba lahko nasmehne? Ali ima povešen ustni kot?)
  • M – minuta, čas (takoj pokliči 112!)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar _lolekbolek_
    _lolekbolek_ 13:18 14.marec 2023.

    Za porat kapi in infarktov zadnje čase so itak krivi alkohol, preveč športa, klimatske spremembe, preveč dihanja. Upam, da naredijo kakšno CEPIVO proti temu.

  • miran29 13:04 14.marec 2023.

    ja pajade....cepljeni so in cepivo pač deluje ne....