Zdravje
5914 ogledov

Je vzrok za skrivnostno bolezen v resnici covid?

bolan otrok Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija preučuje 348 primerov hepatitisa neznanega izvora. Preverjajo, ali je morebiti vzrok za ta pojav tudi covid-19.

Do zdaj so po svetu obravnavali 348 primerov suma hepatitisa neznanega izvora, ki se večinoma pojavlja pri mlajših otrocih. Do zdaj so en primer potrdili tudi v Sloveniji. Natančnega vzroka za pojav bolezni, ki ima lahko resne posledice, še niso odkrili. 

Svetovna zdravstvena organizacija še naprej raziskuje, kaj bi lahko bil vzrok za pojav bolezni pri otrocih. Raziskave gredo v smeri preučevanja, ali bi lahko bil vzrok za pojav hepatitisa adenovirus, ni še izključena niti možnost, da bi lahko za tem pojavom stal covid-19. Čeprav je še naprej vodilno prepričanje, da je povzročitelj adenovirus, pa preverjajo morebiten vpliv predhodne ali sočasne okužbe s covidom-19.

Do zdaj so o primerih poročali iz dvajsetih držav, v še dodatnih trinajstih državah potekajo še preiskave, s katerimi bodo potrdili ali ovrgli 70 sumov hepatitisa neznanega izvora. V samo petih državah so doslej poročalo o več kot petih primerih. Največ so jih do zdaj zabeležili v Veliki Britaniji, in sicer več kot 160. Prve primere hepatitisa neznanega izvora so potrdili na Škotskem, pri desetih otrocih, mlajših od 10 let. V nekaterih primerih so morali otrokom presaditi jetra, trije otroci v Indoneziji so zaradi bolezni umrli. 

Bolan otrok Hepatitis nepojasnjega izvora Zdravje Starši morajo biti pozorni na te znake

"V zadnjem tednu smo dosegli pomemben napredek z nadaljnjimi preiskavami in nekaterimi izboljšavami delovnih hipotez," je na tiskovni konferenci dejala Philippa Easterbrook, iz globalnega programa WHO za hepatitis. Velika Britanija je usklajevala obsežen sklop študij, ki so preučevale genetiko prizadetih otrok, njihov imunski odziv, viruse in nadaljnje epidemiološke raziskave. 

Zivljenje 20.11.07...AIDS...krvni...test...mikroskop......foto: Istockphoto | Avtor: iStockphoto iStockphoto
Nadaljnje testiranje je potrdilo, da je v 70 odstotkih primerov bil prisoten adenovirus, podtipa 41, ki ga običajno povezujejo z gastroenteritisom. Testiranje je pokazalo tudi, da je bilo približno 18 odstotkov aktivno pozitivnih na covid-19. V naslednjem koraku bodo po besedah Philippe Easterbrook opravili serološko testiranje za predhodno izpostavljenost in okužbe s covidom-19. 

Strokovnjaki pričakujejo, da bodo v tednu dni na voljo podatki, zbrani v Veliki Britaniji, ki bodo pokazali, ali se pojavnost adenovirusa razlikuje pri otrocih s hepatitisom neznanega izvora od drugih hospitaliziranih otrok. "To nam bo pomagalo določiti, ali je adenovirus samo naključna okužba, ki je bila zaznana, ali pa gre za vzročno ali verjetno vzročno povezavo," pojasnjuje Philippa Easterbrook

Mikroskopske študije vzorcev jeter in vzrocev vzetih z biopsijo niso pokazali značilnih znakov za vnetje jeter, ki je posledica adenovirusa. 

Adenovirusi običajno povzročajo vnetja zgornjih in spodnjih dihal, prebavil, sečil in očesnih veznic. Prenašajo se v primeru tesnega stika z okuženo osebo, prek okuženih kapljic, predmetov, onesnaženih z izločki dihal. 

ljudje Zdravje Zaskrbljujoče opozorilo WHO: Ti podatki bi nas morali strezniti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar jate
    jate 17:27 11.maj 2022.

    ni kriv covid! ampak cepivo,tisti ki ste se cepili sploh pa 3x,ste poskusni zajčki za marsikatero bolezen ki bo izbruhnila v roku treh let vas bo vse zdesetkalo....

  • Pišmevuh 14:15 11.maj 2022.

    Ustvarjajo strah, da bi starši cepili otroke s kvazicepivom, za katerega proizvajalec ne odgovarja. Hočem Sputnik ali nič.

  • suineg7878 13:08 11.maj 2022.

    Popravljam naslov članka namesto vas. "Je vzrok za skrivnostno bolezen v resnici CEPLJENJE?" Tako! Popravljeno!