Zdravje
19194 ogledov

Prvi primer akutnega hepatitisa v Sloveniji, tako ga prepoznate

Otrok v bolnišnici
Starši morajo biti pozorni na simptome rumenice, svetlega blata ali temnega urina. V tem trenutku vzročna povezava adenavirusov z akutnim hepatitisom še ni potrjena.

''Jasnega vzroka oziroma povzročitelja še vedno ni,'' je na današnji novinarski konferenci o akutnem hepatitisu nejasnega vzroka pri otrocih dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Ob tem je pomiril, da so v zadnjih štirinajstih dneh aktivirana širša strokovna javnost in vse pristojne institucije, to so infekcijska, pediatrična klinika, Inštitut za mikrobiologijo, NIJZ, Center za nalezljive bolezni, NLZOH in vsi pediatri.

1 primer v Sloveniji, adenovirus ni bil potrjen

V Sloveniji je bil doslej obravnavan 1 primer, ki ustreza široki definiciji akutnega hepatitisa - torej da gre za otroka, starega pod 16 let, ki ima transaminaze vsaj 10-krat povečane, izključeni pa so hepatitisi A, B, C in E. Otrok, ki je bil obravnavan v Sloveniji, je takšno sliko imel. ''Te izvide srečujemo tudi pri drugih otrocih z drugimi okužbami, kot je infekcijska mononukleoza ali pri adenovirusih iz preteklih let. Počakati je potrebno še rezultate iz tujine,'' je dejala infektologinja in pediatrinja Tatjana Mrvič.

Otrok je star več kot 10 let. ''Šlo je za blag potek bolezni. Otrok uspešno okreva in je v domačem okolju,'' je izdal minister Poklukar.

Adenovirus pri otroku ni bil potrjen, potrjena pa je bila okužba z respiratornim virusom.

Otrok, ki je bil 2 dni v bolnišnični oskrbi, je med simptomi imel tudi prebavne motnje. Mrvič je opozorila, da morajo biti starši pozorni na simptome rumenice, svetlega blata ali temnega urina. V tem primeru je potrebna obravnava pri pediatru ali dežurnem zdravniku. Zdravljenje je podporno. V tujini se otroci s težjim potekom bolezni glede na resnost primera zdravijo tudi v centrih za zdravljenje jeter. Izjemoma obstaja tudi možnost transplantacije jeter.

Bolan otrok Hepatitis nepojasnjega izvora Zdravje Starši morajo biti pozorni na te znake

Vzrok virusa ostaja neznan

Predstojnik inštituta za mikrobiologijo Miroslav Petrovec je pojasnil, da je hepatitis povzročen z različnimi virusi. ''Pri tem posebnem primeru gre za vrsto adenovirusa, ki povzroča tudi prebavne motnje,'' je dejal Petrovec.

Hkrati je pomiril, da se različnih vrst adenovirusov ne povezuje s posebnim sindromom akutnega hepatitisa neznanega izvora. Adenovirusi so sicer znani povzročitelji okužb dihal, povzročajo pa tudi prebavne motnje. V tem trenutku vzročna povezava adenavirusov z akutnim hepatitisom še ni potrjena, je povedal Petrovec.

Možni povzročitelji akutnega hepatitisa neznanega vzroka so virusi, drugi patogeni, nenazadnje pa tudi spremenjen način druženja v zadnjih dveh letih med otroki, je pojasnila Mrvič. Strokovnjaki doma in v tujini pospešeno preučujejo epidemično sliko kot same spremembe v jetrih in genetske in imunološke značilnosti bolnikov.

Kljub temu strokovna javnost starše miri, saj so potrebni ukrepi bili hitro sprejeti, bolnišnice so ustrezno obveščene, uvedeni so protokoli za obravnavo suma na okužbo, na Inštitutu za mikrobiologijo pa poteka hitra diagnostika že vrsto let. ''V Sloveniji imamo dober zdravstveni sistem primarnih pediatrov, po potrebi bodo bolniki hitro prišli do obravnave,'' je izpostavila Mrvič.

Osnovni ukrepi za obvladovanje te sicer redke bolezni so ukrepi, ki jih praviloma izvajamo za preprečevanje okužb bolezni, povzročene z virusi, kot so upoštevanje socialne distance in umivanje rok.

V Evropski uniji potrjenih 34 primerov

31. marca je iz Škotske prišla vest o 5 primerih z akutnim vnetjem jeter otrok, starih med 3-5 let. V letošnjem letu so potrdili 13 tovrstnih primerov, v prejšnjih letih povprečno po 4 primere. 8. aprila so v Veliki Britaniji objavili podatek, da je bilo letos potrjenih 74 primerov. 4 dni kasneje je ECDC izdal priporočila in pozval države članice EU k prijavi akutnih vnetij jeter. 23. aprila je ECDC objavila podatke, ki kažejo, da je bilo doslej v državah članicah odkritih 34 primerov. Potrjeni so bili tudi v Izraelu in Ameriki. 1 otrok je zaradi akutnega hepatitisa neznanega izvora umrl.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Peter Žurej 23:48 28.april 2022.

    Zdaj bo že iz vsake zdravstvene težave nastalo opozorilo z napotilom k cepljenju?

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 18:58 28.april 2022.

    drugače rečeno po pesmi Avsenika; "Voode od kod grdote tvoje, pozdravlja NATO z neba te s strupi iz dežja............... ;) "

  • eminenca 16:19 28.april 2022.

    kaj vam ni jasno ... vojna, in vojna in nič drugega ... tako je ko je in kaj lahko spremenimo, , mi smo male lutke in nič od nič , lahko samo pričakujemo od naših "novih" voditeljev, da bomo čim ...prikaži več bolj prebrodili ... jest ne vem če se folk zaveda, ampak štala je huda ... ruse se rabi al ne rabi, ... ja rabi se jih ... zajebano do konca, po mojerm