46 ogledov

5G v igri s časom pomaga reševati življenja

policija Slovenija zaščitne maske
1/2
Profimedia
Tehnologija 5G je tu in ni uporabna le za mobilne telefone. 5G prinaša prednosti tudi pri zagotavljanju javne varnosti, kjer je hitro in učinkovito ukrepanje ključnega pomena, saj v igri s časom sekunde rešujejo življenja.

Pomemben dejavnik delovanja v nesrečah in ob dogodkih, ki terjajo odziv različnih reševalnih in varnostih sistemov, so zanesljive komunikacije in takojšen dostop do kritičnih podatkov. Že zdaj reševalci za izvajanje storitev javne varnosti in reševanja (policija, gasilci, nujna medicinska pomoč idr.) uporabljajo različna informacijsko-komunikacijska omrežja, ki pa imajo svoje omejitve. Večje zmogljivost, hitrost in zanesljivost omrežja, ki jih zagotavlja 5G, pristojnim službam omogoča še boljšo odzivnost in lahko dodatno podprejo področje javne varnosti. 

Hitrejše in pravilnejše odločanje

Po svetu teče že kar nekaj testnih projektov, v katerih so reševalna vozila opremljena s tehnologijo 5G. To zdravnikom specialistom omogoča, da paciente spremljajo v realnem času in reševalcem nudijo navodila, kot da so v vozilu.

V Barcelonskem projektu 5G First responders so preskusili, kako s pomočjo tehnologije 5G izboljšati odzivnost v nujnih primerih. Simulirali so epileptični napad otroka na ulici, kjer je prvi na pomoč priskočil lokalni policist, opremljen z naglavno kamero, ki jo upravlja z govorom in v realnem času s pediatrom v bolnišnici deli različne podatke o ponesrečencu (zvok, slika, lokacija...). Tako lahko policist prejme navodila o tem, kako pravilno stabilizirati stanje pacienta.

Tovrstne tehnološke rešitve so zelo uporabne tudi za gasilce, ko vstopajo v gorečo stavbo, polno dima, in iščejo ponesrečence, rešujejo živali in premoženje. Prek naprav 5G so lahko povezani (zvočno, video, točna lokacija) z ostalimi reševalnimi ekipami in med seboj. Medicinska ekipa s tem spremlja dogajanje v živo in se laže pripravi za sprejem in obravnavo ponesrečencev.

Startup podjetje Qwake je ustvarilo platformo za razširjeno resničnost in 5G, ki je v pomoč gasilcem, da vidijo skozi dim, v okoljih, kjer je vidljivost praktično nična. Njihova rešitev C-Thru je bila prvotno namenjena interni uporabi pri raziskovanju vulkanov, zdaj pa jo uporabljajo tudi gasilci.

Vidijo skozi dim

Čelada z dodano razširjeno resničnostjo (AR) uporablja toplotno zaznavo, tako da lahko uporabnik vidi skozi dim in temo ter hitro najde ponesrečence. Z dodano umetno inteligenco (AI) lahko pametna čelada predvidi hitrost in obseg požara ter poda priporočila glede reševanja. Prav tako bi lahko asistent za umetno inteligenco filtriral hrup krikov, siren in škripanje plamenov ter reševalcu zagotovil samo informacije, ki jih potrebuje v tistem trenutku.

Poleg tega pa je sledenje lokaciji, ki ga poganja 5G, lahko veliko bolj natančno in ustvarja boljšo digitalno sled, ki ekipam pomaga načrtovati jasne trase za izhod v sili in spremlja vsakega gasilca.

Uporaba rešitev 5G omogoča prenos visokokakovostnih slik in obdelanih raznovrstnih podatkov v nekaj milisekundah. Tako se lahko reševalci, ki so prvi na kraju nesreč oziroma v nujnih primerih povežejo z medicinskim osebjem v bolnišnici in se tako hitro in bolje odzovejo glede na specifiko posameznega primera. S tem pa se izboljšajo tudi možnosti preživetja ponesrečencev oziroma vseh, ki se znajdejo v težavah.

Komentarjev 1
  • sam1 19:11 17.februar 2021.

    Približno tako,kot naši strokovnjaki v boju s COVIDOM-včasih so bili le stacionarni telefoni,slabše ceste,manj medicinskih centrov in zaposlenih v njih,pa je bila umrljivost za kak odstotek večja,ampak zaradi 4 ali 5G je pa čista farsa....