Ambient
1458 ogledov

13 zanimivosti o tulipanih

tulipan Žurnal24 main
V pričakovanju pomladi smo izbrskali nekaj zgodovinskih in botaničnih zanimivosti o tulipanih.

1. Tulipani izvirajo iz osrednje Azije, od koder so bili prenešeni v Turčijo, kjer so postali pomemben del lokalne kulture.

2. Beseda tulipan izvira iz turške besede za turban. Ni popolnoma jasno, ali so Turki cvetlici takšno ime nadeli zaradi njene podobnosti s pokrivalom ali pa morda zato, ker so turški veljaki tulipane nosili vpete v svoje turbane.

3. Tulipani so bili v Evropo prinešeni v poznem 16. stoletju, kjer so v nekaj desetletjih postali izjemno priljubljeni.

4. Tako imenovana 'Norija za tulipani' med nizozemsko zlato dobo je privedla do prvega špekulativnega finančnega balona. Trg tulipanov je bil tako napihnjen, da se je kaj kmalu sesul vase.

5. Na vrhuncu 'Norije za tulipani', med leti 1634 in 1637, so bile nekatere čebulice vredne več kot desetkratni letni zaslužek premožnejših obrtnikov.

6. Na Nizozemskem je še vedno vzgojenih največ tulipanov, država pa je tudi največja svetovna izvoznica teh cvetlic.

7. Obstaja 75 vrst tulipanov in več kot 3000 sort.

8. Lise na tulipanovih cvetovih je sprva povzročil virus, danes pa so lisasti tulipani vzgojeni s pomočjo premišljene vzreje.

9. Tulipane vzgajamo iz čebulic, ki so živeče rastline s samovsebnimi hranilnimi snovmi. Zaradi tega čebulic ne moremo enačiti s semeni.

10. Čebulice moramo posaditi jeseni, če želimo, da spomladi vzklijejo. Dolgo zimsko spanje v nizkih temperaturah je namreč potrebno, da se v čebulici začnejo biokemijski procesi, ki povzročajo cvetenje.

11. Cvetenje tulipanov lahko tudi 'izsilimo', če jih hranimo v hladnem prostoru (npr. hladilniku) vsaj 12 tednov.

12. Cvetovi so užitni, čeprav neprijetnega okusa.

13. Tulipani obstajajo v številnih odtenkih, med katerimi je najbolj priljubljena temen in dramatičen vijoličen odtenek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.