Ambient
57 ogledov

15 pravil notranjega opremljanja, ki ne držijo več

15 pravil notranjega opremljanja, ki ne držijo več Žurnal24 main
1. del: Prvih 8 pravil

Včasih so veljala določena pravila notranjega opremljanja, ki so zagotavljala ustvarjanje popolnega doma. Ampak notranje opremljanje se razvija tako kot moda, zato so se spremenila tudi pravila notranjega opremljanja oziroma bolje rečeno miti notranjega opremljanja. Pogosto se zgodi, da zelo staro ponovno postane moderno in tudi stara pravila bodo nekoč ponovno prišla v modno milost. Kar je staro, je ponovno novo, če govorimo o trendih notranjega opremljanja. Zaradi vseh pravil lahko rečemo, da obstajata le dve pravili:

Pravila so zato, da jih kršimo. Ko gre za notranje opremljanje, ni pravil ...

Pa si poglejmo prvih 8 pravil, ki ne veljajo več:

1. Majhne sobe naj bodo bele ali v bledi nevtralni barvi
Včasih je veljalo prepričanje, da bela barva prostor polepša in naredi majhen prostor večji. Čeprav je to deloma res, je dojemanje velikosti prostora manj povezano z barvo stene in več s samim pohištvom in postavitvijo le-tega. Nič ni narobe, če želite obdržati občutek majhnosti, topline, vabljivosti, udobnosti in intimnosti v majhnem prostoru. Poleg barve sten vplivata na občutek topline v prostoru še posteljnina in barva pohištva.






2. V majhnih prostorih majhno pohištvo
To je morda najbolj neumno pravilo med vsemi pravili. Majhno pohištvo v majhnem prostoru da domu vtis, da ste morda v hiši lutk. Če lahko v majhen prostor postavite veliko zakonsko posteljo, jo postavite. Namesto da bi sobo napolnili z več manjšimi kosi pohištva, bosta en ali dva večja kosa naredila prostor večji. Kjer je prostor zelo omejen, razmislite o obliki in funkcionalnosti. Na primer vgradna omara bo nudila več shranjevalnega prostora kot nizek predalnik.




3. Upoštevajte vsa pravila notranjega opremljanja
Pravila so zato, da jih kršimo! Ko opremljate svoj dom, morata kar najbolje izraziti svoj osebni okus in slog – to je pravilo številka 1! Kaj vam je všeč? Katere so vaše najljubše barve? Slog? Hobiji? Katere so vaše najljubše umetnine? Ali vam je ljubše moderno ali klasično pohištvo? Vas navdihujejo arabski, azijski vplivi? Ali ste najraje sam svoj mojster? Vaš dom naj bo odraz vašega lastnega okusa in strasti, ne nekoga drugega!




4. Temne sobe so videti še manjše

Tudi temni prostori so lahko topli in polni tekstur. Prostorom lahko vdahnete občutek izbranosti, dramatičnosti in razkošja. Tudi temne stene so lahko čudovito ustvarjalno platno. Umetnina, ki visi na temni steni, lahko pride mnogo bolj do izraza kot na svetli steni. Naj bo pohištvo sorazmerno prostoru – če uporabite večje kose pohištva, naj jih bo manj. Prostor naj bo odprt in zračen ter naj bo povezan z ostalimi prostori. Sobe so videti manjše, če so utesnjene in prenatrpane s pohištvom.




5. Temni stropovi naredijo prostor manjši, nižji
Tudi to pravilo ne drži povsem. Temen strop doda teksturo, dimenzijo in dramatičen izraz. V manjšem prostoru boste morda želeli stene ali pohištvo v svetlejših odtenkih, če se boste odločili za temnejši strop. Po drugi strani poslikan strop ne zmanjša prostora. Če ste zaskrbljeni zaradi svetlobe, lahko vedno dodate dekorativna ogledala za ustvarjanje dodatnih virov svetlobe.




6. Ne mešajte vzorcev in potiskov!
Zakaj pa ne? Ni boljšega načina, da dodate barvo, teksturo in da izrazite svojo osebnost z dodajanjem različnih vzorcev skupaj. Pike, črte, cvetlični vzorci – vse lahko živi ubrano! Da bo to uspešno, morate vztrajati pri izbrani barvni paleti. Če delate z modrimi in sivimi odtenki, rožnatimi in zelenimi odtenki ali črno-belo tehniko, lahko mešate tkanine in vzorce ter ustvarite mešano in ujemajoče.




7. Osredotočite se na eno točko
Zakaj? Nismo enodimenzionalni in tudi prostori, v katerih živimo, niso. Vsak življenjski prostor ima štiri stene. Zakaj je lahko samo ena stena ali predmet osrednja točka? Je vaše okno, ki gleda na morje, zaliv, gozd, bolj oziroma manj pomembno od vašega kamina? Kaj pa umetnina vaše prababice, ki ste jo podedovali? Okna, kamin in velika umetnina so lahko enako pomembne osrednje točke. Z ustvarjanjem osrednjih točk ne dodate samo poudarka in dimenzije svojim prostorom, ampak izražate s tem tudi svojo osebnost in občutek za slog.




8. V enem slogu

Se držite samo enega športa, enega hobija, ene strasti? Ljudje smo vendar večplastni. Zakaj bi naši domovi morali biti enaki. Kaj pa, če ste svetovni popotnik in ste zbrali spominke iz Grčije, Kitajske, Japonske, Francije …? Zapovedovati, da se držite enega sloga, je kot izbiranje najljubšega dekorativnega dodatka ali prepoved, da japonska skulptura ne more stati poleg starinske klasične mize. Kaj pa, če človek živi v modernem domu in ima obsežno zbirko starin? Mešanje in združevanje različnih slogov daje vašemu domu večplastni občutek in je morda najboljši način, s katerim lahko izrazite svoj občutek za slog in opremljanje.

Drugi del članka si lahko preberete tukaj.

Ambient dizajn
Foto: Freshome.com, Pinterest.com

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.