Ambient
605 ogledov

Alpski skedenj v novi podobi

Stanovanje v alpskem skednju, OFIS arhitekti
1/20
Žurnal24 main
Medtem ko se vse več vernakularne arhitekture pri nas ruši in nadomešča z novimi, tipskimi objekti, so slovenski arhitekti iz biroja OFIS obstoječ skedenj prenovili v počitniško kočo.

Stanovanje v alpskem skednju se nahaja v Stari Fužini blizu Bohinja in ponuja mirno zatočišče gostom, ki lahko hkrati izkusijo rustično zunanjost in sodobno leseno notranjost.

Stavba s površino 120 m2 je bila poprej uporabljena kot prostor za živino, slamo in kmetijsko orodje. Ko njena prvotna funkcija ni bila več potrebna, so OFIS Arhitekti dobili nalogo, da jo spremenijo v atraktivno rezidenco.

Namen projekta je ozaveščanje o tipični leseni vernakularni arhitekturi: podeželje je namreč polno kmetij, kozolcev in skednjev, ki pa so v veliki večini zapuščeni, v slabem stanju ali pa nevzdrževani, zato se jih lastniki odločijo podreti in zamenjati z generično gradnjo.

»Samo s sprejemanjem tradicije, ki so nam jo posredovali naši predniki, bomo zagotovili, da vernakularna arhitektura preživi, ne le kot narodni simbol, pač pa kot integralni del slovenskega podeželja,« povedo arhitekti.

Zunanjost, ki jo sestavljata kamniti temelj in lesene stenske obloge, je bila v veliki meri ohranjena in obnovljena. Edina vidna intervencija so krožne perforacije na fasadi, za katerimi se skrivajo nova okna.

V notranjosti najprej opazimo staro konstrukcijo iz lesenih nosilcev in nov opažen interier. Koncept objekta je, da se zunanjost pusti kar se da nedotaknjena, medtem ko se v notranjosti ustvari nova lesena školjka, v kateri najdemo bivalne in spalne dele, pa tudi kuhinjo, kopalnico in savno. Pokrita terasa pa nudi čudovite razglede na Julijce.

Fotografije: Tomaž Gregorič

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.