Ambient
202 ogledov

Cenovno ugodna hiša v Prekmurju je "prelomna alternativa"

Casa Invisible, Delugan Meissl Associated Architects
1/13
Žurnal24 main
Casa Invisible je bivanjski prototip, ki naj bi nudil rešitev za visoke cene in neprimerne gradbene parcele na sodobnem nepremičninskem trgu.

»Casa Invisible je produkt, ki nudi prelomno alternativo v vse bolj kritičnih nepremičninskih razmerah,« je za Dezeen povedal arhitekt ter dodal, da je zaradi lahko premičnih enot in pametne uporabe materialov ta zasnova cenovno ugodna alternativa »dragi in birokratsko zahtevni izgradnji klasične hiše.«

Dva prototipa, ki so jih zasnovali v studiu in postavili v Sloveniji, imata dimenziji 14,5 x 3,5 metrov, kar pomeni, da jih lahko na parcelo transportiramo s tovornjakom neposredno iz tovarne.

Enote so izdelane iz prefabricirane lesene konstrukcije, kar zmanjša njihovo ceno. Dostopne so namreč že za 120 tisoč evrov, kar vključuje tudi notranje zaključne sloje.

Sistem omogoča fleksibilen tloris, ki ga lahko vsak uporabnik prilagodi svojim potrebam in si tako zagotovi kvaliteten bivanjski prostor. Notranjost je v izvirnem prototipu ločena na tri module: mokra stena s kopalnico in kuhinjo je postavljena na eno stran stavbe, dimnik pa ločuje bivanjske prostore od spalnice.

Pri oblikovanju enote so veliko vlogo odigrali okoljevarstveni vzgibi, saj je celotna enota zgrajena predvsem iz lesa, ki ga je mogoče reciklirati. »Najpomembnejši aspekt za razvoj Case Invisible je bil minimalni odtis, ki ga le-ta pusti na pokrajino,« je arhitekt povedal za Dezeen. »To pomeni, da za postavitev enote potrebujemo dosti manjši poseg v parcelo, kot bi ga za postavitev klasične hiše.«

Odsevna fasada omogoča, da se hiša stopi z okoliško pokrajino, kar je v sodobni arhitekturi večkrat uporabljena rešitev. Skupaj z majhnim okoljskim odtisom je hiša resnično 'nevidna': od tod izvira tudi njeno ime, Casa Invisible.

Fotografije: Christian Brandstätter via Dezeen 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.