Ambient
264 ogledov

Deset idej za miniaturni vrt

mini vrt Žurnal24 main
Moderno, preprosto in poceni!

Če ste – tako kot mi – siti lončnic in bi želeli v svoje prostore vnesti zelenje na inovativen način, vam ponujamo deset zabavnih idej. Od takšnih, ob katerih bodo uživali otroci, pa do takšnih, s katerimi lahko ustvarite prave male umetnine. Od toaletnega papirja, preko jajčnih lupin, pa vse do terarijev, miniatur in visečih vrtov. Vse pa lahko naredite izjemno hitro, preprosto in z materiali, ki jih že imate doma.

 

 

Toaletni papir

Zaposlite svoje otroke s tem, da izdelajo papirnate lončke iz toaletnega papirja. Toaletni papir zavijte v navaden ovojni papir (iz pekarne ali pošte), ga napolnite s prstjo, in vanjo posadite čebulico ali seme. Zalivajte, dokler rastlina ne preseže velikosti lončka, nato pa lahko s papirjem vred posadite kar naravnost na vrt.

 

 

 

Čajna skodelica ali kozarec

Naj bo napolnjena s prstjo ali vodo, v čajni skodelici lahko raste vse od preproste narcise pa do miniature ribnika.

 

 

Plutovinasti zamaški

V plutovinast zamašek izvrtajte luknjo premera malo manj kot centimeter. Napolnite jo s prstjo in vanjo posadite natresk, razne vrste sočnic ali pa kaktuse – rastline, ki uspevajo v vseh pogojih.

 

 

Ptičja kletka

Imate staro ptičjo kletko, ki ne služi več prvotnemu namenu? Vanjo posadite nekaj raznolikih rastlin in tokrat namesto džungelske favne gostite džungelsko floro.

 

 

Jajčne lupine

Ste vedeli, da je najpreprostejša in najbolj organska metoda vzgajanja semen v jajčnih lupinah? Začnite jih shranjevati že zgodaj pozimi (kar v embalaži za jajca) in v njih posadite različna semena. Ko se zemlja ogreje, pa lahko sadike z lupino vred posadite.

 

 

Posodice za začimbe

Imate doma prikupne magnetne posodice za začimbe, pa vam je začimb v njih že zdavnaj zmanjkalo? Ni razloga, zakaj jih ne bi napolnili z mahom in kaktusom ter jih pripeli na radiatorske cevi.

 

 

Žarnice

Več kot preprosto: Žarnici odrežete vrh in iz nje potegnete žarilno nitko, jo napolnite z vodo in vanjo vstavite veje, ki ste jih nabrali na sprehodu. Žarnice nato obestite na stene.

 

 

Razbit keramični lonec

Razbit keramični lonec napolnite z zemljo in črepinje uporabite za ustvarjanje miniaturnih teras. Nato v prst zasadite manjše sočnice, začimbnice ali dišavnice.

 

 

Gajba

Različne rože posadite kar v gajbico in ustvarite majhen prenosni vrtiček.

 

 

 

Terarij

V stekleni posodi – pa naj bo vaza, posoda za piškote ali stara stropna luč – izdelajte miniaturo vrta. Potrebovali boste nekaj kamenčkov, pesek, mah, vejo ali dve grmičevja ali pa bonsai. Vse skupaj lično uredite – ne pozabite na plasti pod površjem, saj se bodo tudi te videle skozi steklo – in postavite na čajno mizico kot osrednji dekorativni element.

Uživajte v izdelavi!

Foto: Pinterest

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.