Ambient
46 ogledov

Do kvalitetnih arhitekturnih načrtov z enim klikom

paperhouses Paperhouses
Ste si kdaj želeli, da bi svetovno znani arhitekti svoje načrte naložili na splet, od koder bi jih lahko posamezni uporabniki sneli, prilagodili in si ustvarili arhitekturno drzno, a popolnoma individualizirano hišo? Projekt Paperhouses nudi točno to.

Paperhouses, prva spletna platforma za odprtokodno (open source) arhitekturo, vam kvalitetno arhitekturo ponuja v posamezno obravnavo, prilagajanje in izvedbo. Trinajst svetovinih arhitekturnih birojev je namreč prav za ta namen izdelalo načrte za prilagodljive hiše, ki nudijo izhodišče za nadaljni proces načrtovanja. Projekt sledi trendom, ki se zadnja leta pojavljajo tako na tehnološkem kot na oblikovalskem področju, kjer je končnim uporabnikom produkta dovoljeno produkt poljubno prilagoditi in prispevati k razvoju projekta in odpravljanju napak.

 

 

Joana Pacheco, ustanoviteljica projekta Paperhouses pravi,

»Če arhitekt na arhitekturo gleda kot na umetnost, potem se upira izdelavi preproste šablone, kateri bodo kasneje odrezane noge in roke ... Ti arhitekti namreč jemljejo svoje delo kot zaključeno celoto za specifičen namen in lokacijo – kar je popolnoma neskladno s sodobnostjo.

Druga skupina arhitektov pa vzame za svojo idejo o participaciji javnosti, sodelovanju med uporabnikom in arhitektom, ki lahko za seboj prinese drugačne in zanimive rezultate. Ti arhitekti razumejo, da arhitektura ni nikoli dokončana (niti zares njihova), da skoznjo potuje življenje, uporabniki se spreminjajo – mi jim samo dovoljujemo, da se to zgodi hitreje.«

 

V projektu sodeluje tudi eden izmed slovenskih birojev, dekleva gregorič arhitekti, s projektom 'House as a System'.

O projektu so povedali:

Ideja o arhitekturi, ki jo množice lahko delijo, prosto uporabljajo ali spreminjajo ali celo aktivno sodelujejo pri spremembah projekta je bila povod, da se naš biro pridruži projektu Paperhouses. Odprtokodna arhitektura ima potencial, da pritegne uporabnike, ki drugače nikoli ne bi iskali pomoči arhitekta. Tu je potencial, ki lahko prispeva vpliva na ogromno populacijo in veliko območje.

 

Odprtokodna arhitektura nudi potencial za proces, ki generično arhitekturo spremeni v izjemno specifično, saj uporabnikova prilagoditev načrtov pomeni skupinsko oblikovanje. Neznani uporabnik, njegove potrebe in vedenje ter neznani kontekst (fizični, klimatski, ekonomski, tehnološki, materialni) kličejo po prilagoditvi osnovne zasnove.

 

Hiša kot sistem je preprosta proto-hiša, ki definira osnovno enoto sistema.

Je enonadstropni volumen s centralnim jedrom in sklopom izjemno velikih oken, ki definirajo njegovo zunanjost. Lahko je majhna hiša ali počitniški objekt, ali pa deluje kot ena izmed številnih enot večje zasnove. Možnosti prilagoditve je več. Prvič, število enot in njihova skupna dolžina definirajo merilo in končne dimenzije hiše. Drugič, izbira ene izmed osnovnih enot definira serijo možnih scenarijev za specifične uporabnike. Tretjič, specifične odprtine, izbira fasadnega materiala in strešne kritine nadalje definirajo pojavnost hiše. Znotraj različnih odločitev je osnovni volumen prilagojen uporabnikovim potrebam in specifičnemu kontekstu.

 

Si želite svoje papirnate hiše? Še danes lahko načrte z interneta na svoj računalnik naložite tule.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.