Ambient
40 ogledov

Drevesna hišica za odrasle

Drevesna hišica za odrasle Žurnal24 main
Ta majhna lesena hiša na švedskem podeželju ima trikotno zasnovo. Poševna stena je idealna za plezalno površino!

Arhitekt Leo Qvarsebo je oblikoval počitniško hišo zase in svoje otroke. Hiša, postavljena na jaso v gozdu, odlično izkosristi svojo slikovito okolico.

Velika uokvirjena okna nudijo poglede na jaso, sprednja stran stavbe pa se odpre na veliko teraso, ki nudi prostor za ležalnike in dve gugalnici. Na njej najdemo tudi vrv, vpeto na sleme strehe, s pomočjo katere se lahko povzpnemo po fasadi v naklonu.

Trikotni profil ustvari hierarhijo prostorov v notranjosti: na dnu je velik dnevni prostor s kuhinjo, sobe v zgornjem nivoju pa so izjemno kompaktne in intimne.

»Izkorišanje razgledov je očitna oblikovalska izbira, toda arhitektura se mora ukvarjati s širšo problematiko. Dovoljevati mora interakcijo z uporabnikom, ki preko nje raziskuje svojo okolico,« razloži Qvarsebo. »Hiša je skoraj drevesna hišica za starejše,« nadaljuje za spletni portal Dezeen. »Znotraj strukture je več nivojev in na vsakem nivoju se odpre pogled na še višjega in radovednost nas sili, da plezamo naprej. Ko smo enkrat na vrhu, pa lahko zares uživamo v sapo jemajočem razgledu.«

Prvo izmed velikih oken na jug je locirano pred jedilnico, ki se lahko odpre na veliko teraso. Drugo in tretje okno lahko najdemo na najvišjem nivoju, ki spalnicam preko frčade nudita razgled na travnik. Vsa tri okna so postavljena premišljeno, vsako z drugo funkcijo: »kuhanje tako znotraj kot zunaj, tiho branje in spanje pod zvezdami«.

 

Tako stene kot stropovi so v celoti obloženi s paneli lepljenega lesa, ki jih je arhitekt dobil iz tovarne puzzlov, ki je šla pred kratkim v stečaj. Ta material lahko najdemo tudi na stopnišču in v večih kosih vgrajenega pohištva, okna in vrata pa so vsa iz druge roke.

Stavba ima leseno konstrukcijo, zunanjost pa je oblečena v smrekove skodle.

Fotografije: Åke E:son Lindman, Dezeen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.