Ambient
128 ogledov

Enosobno stanovanje, prilagojeno za mlado družino

prenova enosobnega stanovanja v New Yorku Žurnal24 main
Štiričlanska družina je združila konvencionalno ločene funkcije v elegantni stroj za bivanje, obedovanje in druženje.

Preden sta kupila stanovanje, sta Casey in Kumar, oblikovalca in umetnika, dolgo razmišljala, kako bi lahko zagotovila cenovno ugodno življenje njuni štiričlanski družini v izjemno dragem New Yorku. Kazalo je, da je selitev v predmestje njuna edina rešitev, dokler se nista zaljubila v enosobno stanovanje z južno orientacijo v predelu Clinton Hill.

Velik del stanovanja sta prenovila po svojih željah. Da bi le-te točno določila, sta skrbno opazovala vzorce vsakodnevnega družinskega življenja. Njuna sinova, stara dve in štiri leta, potrebujeta mir in tišino za spanje, njune igrače pa vsakodnevno naselijo prav vsak prost kotiček stanovanja. Zato sta se odločila edino sobo v stanovanju nameniti njima. Nato sta optimizirala dnevni prostor tako, da bi ostal kar se da odprt in ohranil čudovito južno svetlobo, ter poskusila združiti klasično ločene prostore in njihove funkcije - spalnico, dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo - v enem samem (relativno majhnem) prostoru.

Največji izziv je bil določiti prostor za njuno spalnico. Zasnovala sta steno po meri narejenih vrat iz mlečnega stekla, za katero se skriva večnamenska vgradna omara z izvlečno posteljo. Tako sta prostor, ki bi bil sicer namenjen izključno spanju, namenila raje preživljanju prostega časa in otroški igri.

Kuhinjo sta si zamislila kot središčni lement njunega doma. Pripravo hrane sta želela integrirati v osnovni dnevni prostor, zato se nista odločila za vizualne pregrade - odpovedala sta se tudi zgornjemu nizu kuhinjskih omaric, da bi le kuhinja izgledala čim bolj integrirana v dnevni prostor. Odločila sta se za zanimivo kombinacijo lesa in kamna. 

Ob kuhinjo sta postavila vgradno omaro s kvadratnimi vratci, v kateri je lično organizirano vse potrebno za pripravo hrane. Preden sta omaro zrisala, sta dokumentirala prav vsak kuhinjski pripomoček in mu dodelila svoj prostor, tako da bi prostor v predalih in na policah kar najbolje izkoristila. Hladilnik, zmrzovalnik in shrambo za suho hrano sta umestila nasproti kuhinjskega niza v vizualno monoliten kos pohištva, ki se naslanja na edini nosilni steber v stanovanju.

Vsi ti premišljeni koraki so ustvarili družaben, prijeten in vizualno enoten dnevni prostor, ki služi vsem vzorcem družinskega in družabnega življenja.

via Sweeten 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.