Ambient
73 ogledov

Evropski arhitekti v boju za prestiž

EU Nagrada Mies
1/4
Žurnal24 main
Nagrada Mies van der Rohe, poimenovana po slavnem nemško-ameriškem arhitektu Lidwigu Mies van der Rohe, je najbolj prestižna evropska nagrada za dosežke v sodobni arhitekturi. Žirija nagrado podeli najboljši zgradbi enega izmed nominiranih arhitektov, ki je bila zgrajena v zadnjih dveh letih. Letošnja podelitev bo že petnajsta po vrsti.

Žirijo sestavljajo priznani arhitekti Gonçalo Byrne, Peter Cachola Schmal, Pelin Dervis in Dominique Jakob s Stephenom Batesom na čelu. Žiranti so izmed tristopetinpedesetih nominiranih projektov izbrali 40 najboljših, ki so se kvalificirali v predizbor.

Pet finalisov bo imenovanih naslednji mesec, izbor zmagovalca pa bo potekal na zaključni slovesnosti 26. maja 2017 v paviljonu Mies van der Rohe v Barceloni. Paviljon je eden izmed najbolj opevanih del arhitekta, po katerem se nagrada imenuje. Zmagovalec poleg kipca Nemškega paviljona prejme denarno nagrado v višini 60.000€.

V predizbor so se uvrstili po štirje kandidati iz Francije, Portugalske in Anglije, po trije iz Danske, Španije, Finske, Nizozemske in Norveške, po dva kandidata iz Belgije, Nemčije, Irske in Turčije in po en kandidat iz Italije, Litve, Poljske, Romunije in Švedske.

Kar tretjina nominiranih projektov se je spopadla z idejo dograditve modernih objektov k že obstoječi arhitekturni dediščini posamezne dežele. Drugi pol nominiranih aritektov se je ukvarjal z gradnjo bivalnih objektov, od skupinskih stanovanj za starejše občane v Barceloni do osemnadstropnega montažnega stanovanjskega bloka na Finskem.

Med nedavne dobitnike nagrade Mies van der Rohe spadajo biro Snøhetta (Operna hiša v Oslu, 2009), David Chipperfield (Neues Museum v Berlinu, 2011), biro Henning Larsen Architects (Harpa – Koncertna dvorana in konferenčni center v Reykjaviku, 2013) in Barozzi Veiga (Szczecinska filharmonija, 2015).