Ambient
205 ogledov

Glavni trg v Novem mestu bo dobil novo podobo

Novo mesto - Glavni trg, ATELIERarhitekti Žurnal24 main
Zbornica za arhitekturo in prostor je razglasila zmagovalca dvostopenjskega natečaja za prenovo odprtih javnih površin mestnega jedra Novega mesta.

Prvo nagrado je ZAPS soglasno podelil ATELIERarhitektom, ki so s sicer zadržano in konservativno ureditvijo predlagali celosten natečajni predlog, ki ustvarja kvalitetne, berljive, skladne in precizno oblikovave manjše trge v zaledju Glavnega trga.

Ureditev predvideva tlakovanje z granitnimi kockami, ki se ob hišah spremeni v borduro iz pranega betona s posipom iz granitnega drobljenca, pločniki pa bodo od osrednjih delov trgov ločeni z granitnimi robniki ozrioma z drugačnim - linijskim - polaganjem kock.

Ureditev Na vratih ima razširjeno stopnišče z velikim vmesnim podestom - gostinskim vrtom, na katerem je spominska plošča Severinu Šaliju. 

Trg Novomeške podmladi bo izveden kot trg v treh nivojih, tlakovan z granitnimi kockami, položenimi v krogih preko celotne površine (tudi križišča), s čimer se bo tvoril enoten trg, ki bo pridobil na pomenu. Ob vstopu na most je predvidena maketa Novega mesta. 

Avtorji predvidevajo tudi celostno, kvalitetno in v enaki maniri obdelavo malih trgov v zaledju Glavnega trga (Sokolski trg s spomenikom Leona Štuklja, Jakčev trg, Komeljev trg, Trg Pie in Pina Mlakarja, Podbevškov trg ...).

Več o projektu ter ostale predloge najdete na spletni strani ZAPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.