Ambient
137 ogledov

Hello yellow house

helloyellowhouse Žurnal24 main
Spremljajte Evgena in Tinco, ki si korak za korakom urejata dom in svoje uspehe (in neuspehe) beležita na spletu.

Če še ne spremljate Evgena de Glerie in Tince Furlan v procesu obnove rumene hiše v Rožni dolini, je čas, da začnete. Hello yellow house se namreč lahko primerja s svetovno znanimi blogi o prenovi, saj nudi neverjetne fotografije stanja prej-in-potem, detajlne opise postopkov prenove ter izdelave posameznih pohištvenih kosov in pa ravno pravšnji vpogled v življenje mladega para, ki si korak za korakom ureja dom po svoji meri.

Obnova se je začela iz nuje: čeprav je bila tristanovanjska stavba obnovljena v devetdesetih letih, je bila ob vselitvi arhitektov Evgena in Tince v prvo nadstropje hiše ta v slabem ali pa vsaj nezadovoljivem stanju.

Najprej sta prenovila kopalnico v mansardi. Kopalnica, velika zgolj dva kvadratna metra, je vsebovala umivalnik, tuš, bide, pa še velik bojler – v njej si se komajda lahko obrnil. Odločila sta se jo razširiti v sosednjo shrambo ter s tem pridbiti nekaj dragocenega prostora.

 

Podiranju stene in zazidavanju vratne odprtine so sledili menjava oken in izolacija zunanje stene, nato polaganje epoksi smole po tleh, na koncu pa še izdelava pohištva ter celo betonskega umivalnika. Z nekaj spretnosti sta z osnovnimi materiali (npr. poliuretansko barvo namesto ploščic ter preprostim kosom kaljenega stekla v U-profilu namesto drage steklene stene walk-in tuša) celovito prenovila celotno kopalnico za znesek povprečne slovenske plače. In končni rezultat je presunljiv!

 

Oba uživata v ročnih spretnostih že od nekdaj – Tinca v šivanju in Evgen v obdelavi lesa – tako da sta se odločila svoj hobi beležiti tudi v obliki bloga. Pravzaprav se je Evgen odločil, da bo njuno dejavnost beležila Tinca, ta pa je v zameno dobila za 120 evrov bele barve, s katero je lahko pobarvala kuhinjska tla iz smrekovih desk. Vas zanima, če se je splačalo? 

 

Seveda se je – kuhinja izgleda odlično, nekaj njunih projektov pa je bilo objavljenih na svetovno znanih oblikovalskih blogih, kot sta npr. Apartment Therapy ter Design*Sponge. Glavni namen bloga pa je predvsem spodbujati kulturo DIY (do it yourself) in pokazati, da se obnove stanovanja lahko loti prav vsakdo sam.

Kopalnica pa je bila le vrh ledene gore obsežne obnove, ki sta se je lotila: v celotnem stanovanju je kupljena zgolj kuhinja, pa še to sta nadgradila z ročno izdelanim pultom iz starega parketa. Sama sta izdelala še posteljo, mizo, police, preoblekla kavče, stanovanje pa sta tudi obsežno predelala – zamenjala strop iz trstike, ga izolirala in zbrusila parket.

 



 

Njun repertoar pa se ne zaključi pri urejanju doma, saj sta usmerjena na produktno oblikovanje vseh vrst. Tinca obvlada šivalni stroj, Evgen pa krožno žago in izpod njunih prstov nastajajo pasje postelje, torbice, denarnice, leseno ogrodje za avtomobilski ključ ali minimalistične novoletne jelke.

 

 

Idej in projektov nikoli ne zamanjka – da pa ne bi zamudili naslednjega podviga, pa le brž shranite Hello yellow house med zaznamke.

Foto: helloyellowhouse 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.