Ambient
96 ogledov

Hiša, ki obvladuje otroški nered

Prizidek k vrstni hiši v Melbournu, Austin Maynard Architects Žurnal24 main
Arhitekti iz studia Austin Maynard so v Melbournu dokončali prizidek k vrstni hiši in jo s tem pretvorili v praktičen dom, primeren za življenjski slog mlade mamice s sinom.

Arhitekti so ozki pritlični stavbi dodali dvoetažni prizidkek, ki je kvadraturo objekta povečal kar za dvakrat. Pridobili so izjemno uporaben tloris, v katerem so vse shranjevalne površine integirane v tla namesto v stene. S tem je razbremenjen ozek tloris, ki brez omar pridobi na površini.

"Za mamico in njenega novorojenčka smo uredili dom, napolnjen s svetlobo, v katerem bo zlahka krotila nered. Zasnovali smo tla kot ogromno škatlo z igračami," so za Dezeen povedali arhitekti.

"Veliko površin za shranjevanje je osnovna potreba vsakega, ki si ustvarja dom. Obdelovana vrstna hiša je bila široka zgolj šest metrov. Ko v takšno širino vgradimo stene, hodnike, stopnice, ogrevalne sisteme in omare, nam ostane zelo malo prostora za bivanje. Zato smo se vprašali: kaj pa če bi se odrekli omaram? Hiša je tako pridobila na skoraj metru širine."

Dnevni prostor zaseda večino pritličnega dela prizidka, ki je od izvirne stavbe ločen z manjšim dvoriščem. Dvignjena tla prostor razdelijo na dnevni del in igrišče, iz katerega je tudi lažje pospraviti igrače. Višina v tla vgrajenih omaric je 45 cm, zaradi česar lahko zob v tleh uporabljamo tudi kot sedišče.

"Želeli smo, da bi dom uspešno sobival s kaosom, ki ga s seboj prinesejo otroci, in nismo naivno upali, da bo ta otrok pač bolj redoljubne sorte. Zato smo v projektu izdelali tla, ki dobesedno pogoltnejo ves nered."

Jedilnica je dvignjena na višji nivo in postavljena poleg dvorišča. Kuhinjski pult je postavljen na nižji nivo, sama kuhinja pa umeščena med novo in staro hišo - v prostor, ki bi bil drugače neuporaben. Pult je visok 90 cm, ob robu pa ima celo vgrajen dodaten sedež za goste.

Čeprav je celotna vrtna fasada prizidka zastekljena, pa je na fasado nameščena kovinska mreža, ki preprečuje poletno pregrevanje. Mreža je na dveh mestih prekinjena, da se notranje bivalne površine lahko razširijo na vrt.

Enak material je bil uporabljen tudi v notranjosti in sicer za stopnice, ki vodijo do dveh novih spalnic, ter del tal zgornjega hodnika. Zaradi uporabe perforirane kovine stopnice izgledajo lažje ter vizualno ne prekinjajo prostora.

V otroški sobi najdemo še več talnih shranjevalnih površin, poseben pa je tudi pograd z vgrajeno mizo, stolom in policami.

Kopalnica, prav tako umeščena v nadstropje, se z velikim oknom odpira navzven. Osrednji element je velika rumena kad iz steklenih vlaken, izdelana po naročilu.

via Dezeen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.