Ambient
8 ogledov

Hiša spominov

hiša spominov
1/9
Žurnal24 main
Če hiša zares živi, se tudi stara. Beleženje tega staranja je osnovni koncept projekta House Trace v Londonu.

Tsuruta Architects so nedavno dokončali prizidek k enodružinski hiši v Londonu.

V ta namen so najprej porušili obstoječ prizidek in ga nadomestili z intervencijo, ki hkrati dopolnjuje osnovno stavbo in v spomin prikliče klasični jezik porušenega prizidka. Osnovna ideja je bila ohraniti spomin, toda dovoliti novi zgradbi lastno identiteto.

Originalni prizidek ni imel posebne zgodovinske ali arhitekturne vrednosti in je bil konstrukcijsko nestabilen, imel pa je značilno poševno streho, ki je pogosta pri prizidkih terasastih vrtnih hiš v Združenem kraljestvu. To banalnost so arhitekti vključili v novo vrtno fasado in s tem ohranili njen šarm.

Tudi nova struktura bo lahko beležila tok časa – kjer je bilo to možno, so arhitekti pustili zidove vidne in ti bodo zdaj beležili razpoke in premike, ko se bo stavba počasi stabilizirala, vidne so sledi delavcev, ki so hišo gradili, medeninasti in bronasti ročaji pa bodo s počasno patinacijo beležili starost hiše.

Z beleženjem teh majhnih spominov in nedoslednosti vsakdanjega življenja lahko hiša resnično zaživi svoje življenje.

Celotna zgradba je bila zmodelirana v 3D programski opremi, nekatere komponente in predvsem pohištvo pa je bilo nato izdelano s pomočjo CNC rezalnikov in montažno sestavljeno na gradbišču. Tak proces je skrajšal čas izdelave in zmanjšal razdaljo od risalne mize do izvedbe na terenu. Veliko predmetov je bilo lahko zamišljenih in izvedenih v roku nekaj dni, ne da bi bila cena zato kaj večja. Med te elemente sodijo jedilna miza, stoli in postelje, in pa celo notranje stopnišče.

Fotografije: Tim Crocker/Home Adore

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.