Ambient
36 ogledov

Hiša v srcu Alp

Mountain-veiw house, SoNo arhitekti Žurnal24 main
SoNo arhitekti so zasnovali enodružinsko vilo, obdano z neokrnjeno naravo in z neposrednim pogledom na avstrijske Alpe.

Vila se nahaja v manjši vasici nad 800m nadmorske višine z močno navezavo na smučarsko središče v okolici Kitzbuehela. Domovanje, skrito pred radovednimi očmi, se odpira le proti nebu in pokrajini.

Notranjost, obsijana s soncem, je opremljena sodobno. Prevladujejo naravne barve, medtem ko so v interierju uporabljeni raznoliki materiali in teksture (prevladujeta les in beton), ki ustvarjajo topel in prijeten ambient.

Objekt se prilagaja terenu, zato so bivalni prostori razporejeni po treh nivojih. Ko z ulice vstopimo v hišo, sprva zagledamo odprt predprostor s čudovitim razgledom na dolino in gore, kolikor daleč seže oko.

Tudi bivalni prostori in spalnice so neposredno prepleteni z okoliško pokrajino. V pritličju se nahaja odprt dnevni prostor, ki na eni strani vodi v kuhinjo in jedilnico, na drugi pa v luksuzno spalnico. Površine vidnega betona ustvarijo izjemno sodoben prostor, mehkoba pa je vnešena z lesom. Za element presenečenja poskrbi obrnjena logika prostora, saj so navadno tla obložena z lesom, stene pa so betonske, v alspki hiši SoNo arhitektov pa doživimo ravno obratno situacijo.

Najnižja etaža - klet - deluje težje in temnejše, vendar še vedno omogoča spektakularne poglede na okolico in neposreden dostop do zunanje terase. Osrednji kletni prostor predstavlja tradicionalno Silberstube - sobo, namenjeno proslavam in prijateljskim druženjem. Program dopolnjuje vinska soba, sobe za goste ter fitnes.

Objekt zaradi igrive oblike strešine dinamično spreminja svojo podobo s premikanjem zunanjega opazovalca. Arhitekti povedo, da strešine parafrazirajo vrhove bližnjega gorovja.

Zunanja ureditev parcele bo oblikovana v terasah, ki sledijo naravnemu terenu, vsaka terasa pa naj bi vsebovala svoj programski sklop - savna , jacuzzi, območje meditacije, vrt, sadovnjak ...

Arhitektura: SoNo arhitekti , 2015

Velikost parcele: 850 m2, neto kvadratura objekta: 340 m2

Fotografije: Matevž Paternoster

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.