Ambient
55 ogledov

Hiša z največjimi steklenimi vrati na svetu

SculpIT - hiša LALO z največjimi steklenimi vrati na svetu
1/9
Žurnal24 main
Par steklenih vrat, visokih šest metrov in težkih skoraj štiri tone, se odpre na razkošen vrt prenoveljene hiše v Antwerpnu.

Dvojna vrata v višini dveh nadstropij, ki so jih avtorji iz belgijskega studia Sculp IT opisali kot »največja okna na svetu«, povezujejo novo kuhinjo in dnevno sobo z vrtom. Hiša je bila dozidana že prej, toda prizidki niso nudili nikakršnega stika hiše z vrtom. Arhitetka Pieter Peerlings in Sivlia Mertens sta se odločila porušiti obstoječe prizidke in dodati velik zastekljen prostor v želji, da bi vsi trije nivoji nove strukture dobili veliko svetlobe in poglede na čudovit vrt.

Posebej za ta projekt so v švicarski proizvodnji Jansen izdelali par ogromnih oken. Vsako izmed kril se ne odpre na tradiciolanih tečajih, ki bi bili za to prešibki, temveč se vrti okoli vertikalne osi.

Arhitekta Peerlings in Mertens, ki trdita, da sta postavila najožjo hišo na Nizozemskem in največji lebdeči bazen na svetu, o hiši povesta: »Preprosta, sodobna, v steklo oblečena zadnja stran hiše se lahko pohvali z največjim oknom na svetu – velikim kar tri krat šest metrov –, zaradi česar je pripravljena na prihodnost.«

»Nismo naredili dosti; toda to, kar smo uspeli narediti, ima velik vpliv na življenje v hiši,« povesta.

V novoustvarjenem pritličju se nahajata odprta kuhinja in jedilnica, ki se odpirata na vrt, medtem ko so utility, shramba in garaža locirani znotraj stare stavbe. Nad kuhinjo je manjša domača pisarna, na najvišjem nivoju pa spalnice.

Tla so iz poliranega betona, ki se nadaljuje tudi kot tlak na terasi, kar ustvarja še večji občutek povezanosti med notranjostjo in zunanjostjo. Iz istega materiala so narejeni tudi kuhinjski pulti, kuhinjski otok pa je izdelan na priročnih kolesih, da se ga lahko premakne tudi na vrt. Zaradi tega je hiša idealna za poletne piknike.

Vir: Dezeen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.