Ambient
14 ogledov

Hkrati zunaj in znotraj

Prostorni bungalov Žurnal24 main
Arhitektka Fernanda Marques oblikuje domove, v katerih ni meje med zunanjostjo in notranjostjo. Njene hiše so namenjene ljudem, ki hočejo bivati kvalitetno in »ne želijo izgubljati svojega časa.«

Prostorni bungalov, ki meri skoraj 250 m2, je zasnovan okoli svoje okolice: v hiši je izjemna količina naravne svetlobe, neobdelanih naravnih materialov in popolne odprtosti na pokrajino. »Biti znotraj, a se počutiti, kot da ste zunaj: verjamem, da je to osnovni koncept, okoli katerega se danes vrti oblikovanje interierja. Živimo namreč v času izjemne okoljske ozaveščenosti in želji po življenju v bližini narave,« razloži arhitekta Fernanda Marques, ki svoj projekt opiše kot mešanico podeželske vile in modernistinega doma. Grobe kamnite stene in tla iz apnenca, jeklo in steklo so izbrani materiali.

Površina bungalova meri 180 m2, dodaten prostor pa je ustvarjen na leseni terasi, ki notranjost nadaljuje izven njenih mej. Tudi stenske in stropne zasteklitve ustvarjajo prostorsko kontinuiteto med zunanjostjo in notranjostjo.

Popolnoma bel interier je opremljen s kosi, narejenimi iz trajnostno pridobljenih surovih materialov z nekaterimi poudarki: v kuhinji, na primer, so gospodinjski aparati nameščeni v jekleni panel, ki se nadaljuje v streho, medtem ko monolit, ki služi kot prostor za zajtrkovanje, prostoru prida skoraj rustično noto. V dnevni sobi najdemo nekaj drobnih draguljev v nišah knjižnih omar – na eni strani organski stekleni predmeti ameriškega oblikovalca Jeffa Zimmermana, na drugi pa izbrane objekte, ki jih je za hišo pripravil zbiralec starin Beto Altílio.

Fotografije: Fernanda Marques, via Home Adore

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.