Ambient
1954 ogledov

Je lesen kuhinjski pult za vas?

mesarski pult Emily May
Leseni kuhinjski pulti (angl. Butcher block, mesarski pult) so topli in vabljivi in s pravim vzdrževanjem se bodo tudi starali dobro. Toda brez ustreznega vzdrževanja lahko razpokajo in se postarajo. Je to res pravi material za vašo kuhinjo?

Kaj je mesarski pult?

Mesarski pult je narejen večih slojev iz lepljenega lesa s konkretno debelino. Tak blok nudi trdno in trdo kuhinjsko podlago, pa naj bo uporabljen kot rezalna deska, mizna plošča ali pa pult.

 

Kateri tip lesa je primeren za mesarski pult?

Pult je lahko narejen iz praktično kateregakoli lesa. Javor je ena izmed bolj priljubljenih izbir, saj je trden in ima jasno strukturo. Češnja in rdeči hrast sta pogosti izbiri zaradi svoje privlačne barve. Pult je lahko izdelan tudi iz bambusa in drugih eksotičnih vrts lesa, recimo venge in zebrana.

 

Ali mora biti tako narejen pult lakiran?

Mesarski pult ne sme biti lakiran, temveč ga je potrebno vzdževati z oljem. Lakiranje ni primerno za površine, na katerih se pripravlja hrana. Sijajna lakirana površina je primernejša za delovno mizo ali pa kuhinjski bar. Seveda pa je les potrebno nalakirati v bližini korita, da se ne razbarva in ne nagnije.

Kako vzdrževati mesarski pult?

Minimalno vzdrževanje zahteva oljenje vsakih šest mesecev za zaščito lesa. Različne vrste lesa je potrebno zaščititi z različnimi vrsti olj. Površino lahko naoljite tudi večkrat, odvisno od stopnje uporabe. Pogosto oljenje bo preprečilo pokanje in razbarvanje lesa. Ker je les za kuhinjski pult mehkejši od ostalih kuhinjskih podlag, se bo tudi hitreje obrabil. Pred vsakim oljenjem ga lahko rahlo zbrusimo s finim brusnim papirjem, da bo kot nov.

Ali lahko leseni pult porabljam tudi kot podlago za rezanje?

Seveda, nelakiran pult je odlična podlaga za rezanje in je bil v ta namen uporabljan stoletja. Potrebno pa je poudariti, da ga je težko očistiti, zato mnogo uporabnikov še vedno raje reže na rezalnih deskah. In pa seveda – rezanje na površini bo pustilo nekaj sledi – kar je za nekatere privlačno, za druge pa sploh ne.

Koliko stane leseni pult?

Čeprav cene variirajo glede na tip lesa in debelino delovne povšine, je po meri narejen kvadratni meter pulta cenejši od kvalitetne kamnite površine, vseeno pa dražji od granita srednjega razreda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.