Ambient
110 ogledov

Kako opremiti stanovanje za družino

stanovanje za družino_dnevni prostor Pascal François
Fotograf Pascal François z družino živi v stari tovarni vafljev. Po letih vlaganja v prenovo je ustvaril sanjski dom: takšnega, ki niti en dan ni enak.

Kako opremimo dom, ki je na prvem mestu namenjen družinskemu življenju? Sprva je potrebno ustvariti udoben okvir: topel, varen in zdravju prijazen. Nato je okviru potrebno dodati nekaj osrednjih kosov opreme, ki dom delajo dom: kuhinjo, jedilno mizo, peč na drva. Na koncu pa dodamo zvrhano mero osebnosti, ljubezni in strasti v obliki majhnih dekorativnih dodatkov. In ne bojmo se sprememb!

Po navdih smo se zatekli v predmestje Lilla v Franciji, v domovanje fotografa Pascala Françoisa, ki ga je z družino ustvaril v stari tovarni vafljev.

Njihov dom je zgrajen okoli velikega osrednjega prostora s kuhinjo in dnevno sobo, umeščenih na sto kvadratnih metrov pod skoraj štiri metre visokim stropom. Ta prostor je lahko igralnica, delovni prostor ali prostor za počitek. Velika lesena miza v središču prostora, ročno delo lastnika, pa okoli sebe neprekinjeno vabi – mnoge goste, ki pridejo na večerjo, starše, ki za njo ustvarjajo in otroke, ki tam dnevno rešujejo domače naloge. Les, ki oblaga tudi kuhinjski prostor in mu daje teksturo, je del starih palet.

Dekoracija – čeprav brez prevladujočega stila, barve ali večjih oblikovalskih kosov – je popolnoma harmonična. Fotograf, navdušen nad vsem, kar ga obdaja, v svojem domovanju rad razstavlja predmete, ki so mu pri srcu in tako dopolnjuje interjer. Družina včasih preživi cele dneve po (bolšjih) sejmih, kjer včasih najdejo redek dragulj, ki – čeprav brez resnične vrednosti – prostoru doda karakter z materialom, barvo ali obliko. Dekorativne elemente ves čas menjajo, da bi ohranili občutek novosti in spremenljivosti.

Dom, ki sta ga ustvarila fotograf in njegova žena Fanny, je ogrevan zgolj z eno pečjo na drva. Velika okna so trojno zastekljena, izolacija je naravna (lesna volna in apno), ni ogrevanja na olje, niti radiatorjev – zaradi vsega tega je dom energetsko učinkovit in okolju prijazen.

Svojo prihodnost vidijo v tej hiši... Vse dokler otroci ne odrastejo in bo čas za nov projekt.

Vir: milkdecoration

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.