Ambient
792 ogledov

Kako organizirati dnevno sobo v smiselno celoto: 15 idej

dnevna soba Žurnal24 main
Dnevna soba lahko zavzema različne oblike, ki pa jih večinoma krojijo enaki elementi: sedežna garnitura, kavna mizica, naslanjač, preproga, televizija. Kako jih postaviti v smiselno celoto?

Preden se vržete v brezglavo premikanje težkega pohištva, narišite najoptimalnejši načrt, ob tem pa premislite o svojih potrebah, zmožnostih in slogu. Navdih poiščite v petnajstih razporeditveh, fotografiranih s ptičje perspektive.

 

1. Dve nasproti si stoječi sedežni garnituri v celoto poveže preproga z močnim vzorcem, na sredi katere stoji kavna mizica. V zaključeno celoto postavitev povežeta dva navadna stola, ki lahko služita kot odlagalni površini ali dodatni sedišči za goste.

 

2. Sežena v tej postavitvi ne igra glavne vloge: to ukradeta dva udobna lesena naslanjača, ki jih ob kavni mizici lahko dopolnijo še trije rdeči stoli, sicer potisnjeni v kot kot označevalci prostora.

 

3. Ta preprosta dnevna soba vsebuje udoben nasanjač in dvosed na modri preprogi. Na eni strani ju dopolni navaden lesen stol. Vsa tri sedišča imajo možnost pogleda na centralno postavljeno televizijo, ki pa še zdaleč ni najpomembnejši element v prostoru: preglasi jo umetniško delo tik nad zaslonom.

 

4. Večjo dnevno sodbo lahko predelimo v dve območji: v zgornjem primeru gre za območji počitka in aktivnega preživljanja prostega časa - prvo je z veliko in udobno sedežno garnituro osredotočeno na televizijo, drugo pa z izbiro pohištva prisili k bolj aktivnemu početju (reševanju križank, pletenju, branju). S postavitvijo kamina je ustvarjen vizualni in funkcionalni poudarek.

 

5. Majhne dnevne sobe bodo videti večje, če dobro izberemo pohištvo: svetel kavč (kot največji element v prostoru) in steklena mizica ustvarita iluzijo večjega prostora. Pohištva ne pritisnemo ob steno, tako da dobimo občutek, da prostor 'diha'.

 

6. Velik prostor lahko zmehčamo z veliko preprogo, ki zmanjša območje dnevne sobe. Še dodatno ga zamejimo s postavitvijo pohištva.

 

7. V tem primeru je sedežna garnitura dopolnjena z dvema naslanjačema v oranžni barvi, kar prostor poživi in naredi bolj domačega, v kote med pohištvo pa so umeščene manjše okrogle odlagalne mizice. Poskrbljeno je tudi za primerno osvetlitev s samostoječim svetilom.

 

8. Ta dnevna soba v sebi združuje dve funkciji: sedežna garnitura je jasno usmerjena proti nizki omarici, na kateri bo stal televizor, medtem ko je udoben naslanjač z bralno lučjo obrnjen stran od televizije. Vse združuje velika preproga v nevtralni barvi in majhna, steklena kavna mizica, ki osredinja prostor.

 

9. Če niste ljubitelj velikih in okornih sedežnih garnitur, izberite več manjših elementov, ki jih lahko po prostoru razmeščate po potrebi: v tem primeru sedežno garnituro doponita dva udobna naslanjača ter dva tabureja.

 

10. Ljubitelji druženja bodo dve sedežni postavili eno nasproti druge, s čimer se bodo sicer odpovedali centralni umeščenosti televizije, a pridobili na odličnem prostoru za zabave.

 

11. Če je vaš dnevni prostor nepravilne oblike in niste prepričani, kako na 'urejen' način postaviti pohištvo, vam priporočamo postavitev velike nevtralne preproge, ki bo jasno omejila območje dnevne sobe. Okoli nje organizirajte sedišča, v preostalem prostoru pa organizirajte raznolike mikroambiente.

 

12. Kadar v dnevno sobo postavljate tudi kamin, se raje odpovejte njegovi centralni postavitvi. Tako boste pridobili več različnih ambientov, ki jih opremite z različnim pohištvom.

 

13. Ta nenavadna sedežna garnitura je odlična za sproščeno bivanje, kjer sedenje ni omejeno zgolj na sedišča, temveč preproga kar vabi k neformalnemu posedanju na tleh ob kavni mizici.

 

14. Če imate res majhen prostor, ki bi ga radi kar najbolje izkoristili, priporočamo strogo postavitev mej v prostoru: namesto da vse elemente postavite ob isto steno, delvni kotiček organizirajte ob stranici kavča - tako boste ustvarili večjo funkcionalno razmejitev med delovnim in dnevnim prostorom, hkrati pa boste oboje vizualno in prostorsko povezali.

 

15. V odprti tlorisni zasnovi obrnite hrbtišče sedežne proti jedilni mizi, da ustvarite ločnico med obema funkcijama.

 via contemporist

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.