Ambient
2056 ogledov

Kako pobarvati zdelan parket?

barvan parket Žurnal24 main
Če je vaš parket že zdelan, pa si ne morete privoščliti njegove zamenjave, predlagamo alternativno rešitev: pobarvajte ga! V nekaterih primerih je to najbolj cenovno ugodna, hkrati pa hudo estetska rešitev.

Preden se lotite barvanja parketa, sledite naslednjim korakom (med vsakim izmed korakov naj preteče vsaj 24 ur):

  1. parket pobrusite in dodobra očistite: zbrušena tla posesajte in pobrišite, da na njih ne bo več prahu,
  2. nanesite barvno osnovo,
  3. nanesite prvi sloj barve za les. Pazite, da ne bo predebel, saj se debel nanos barve težje suši in je zato bolj podvžen luščenju,
  4. nanesite še en tanek sloj barve in ponovite čez 24 ur,
  5. pustite, da se barva dodobra posuši in nato tla zaščitite z izbranim zaključnim premazom.

Za vas smo izbrali nekaj primerov barvanih tal, ki naj vam služijo kot inspiracija in dokaz, da lahko le-ta po svoji očarljivosti konkurirajo naravnemu, lakiranemu parketu. 

 

1. Beljen parket po skandinavsko

 

V skandinavskih deželah je beljen parket nekaj popolnoma vsakdanjega. Izgleda snažno in severne ambiente, ki so večino leta brez sonca, optično posvetli.

Za efekt beljenega parketa boste morali barvo dobro razredčiti - za to uporabite primerno razredčilo - in na parket nanesti zares tanke sloje.

 

2. Enobarvna poteza

 

Mlada slovenska arhitekta, ki prenovo svojega doma dokumentirata na blogu Helloyellowhouse, sta bila naveličana parketa v svoji kuhinji, zato sta ga enostavno pobarvala na belo. Pravita, da je bila to še vedno najboljša investicija v njun dom.

 

Prostor s temnimi tlemi bo v trenutku postal bolj eleganten, posebno drzni pa lahko posežete po češnjevo rdeči (za pop art efekt) ali sončno rumeni (za pridih Toskane).

 

3. Preprost vzorec

 

Za vse tiste, ki z eno barvo niste zadovoljni, hkrati pa se (upravičeno) bojite, da bodo veliki geometrijski vzorci vizualno obtežili vaš prostor, priporočamo majhen, nepravilen vzorec. Izdelajte si šablono in na tla vritšite majhne, nepravilno razporejene like v dveh ali več barvah.

 

4. Preproga

 

Ni potrebno celotnih tal obdelati enako - tekač na levi fotografiji, ki se navdhje z grafikami italijanske umetniške skupine Memphis, je prav simpatičen. Podobno lahko na delu prostora uporabite linijske vzorce ali pa navdih iščete pri perzijskih preprogah. Z vzorcem tako najlažje definiramo posamezne ambientalne sklope znotraj večjega prostora, kot npr. bralni kotiček znotraj dnevne sobe..

 

5. Drzen grafični vzorec

 

Že prej smo omenili drzne grafike, ki po svoji velikosti in izbiri barv postanejo ključen oblikovalski element prostora. Velike vzorce uporabljamo, kadar imamo zadosti prostora za njihovo ponavljanje, zaradi vizualne teže pa moramo poskrbeti, da bo njihova logika jasna in lahko sledljiva. Pri oblikovanju močnega grafičnega vzorca pomislite na nedavno prenovljeno Slovensko cesto, ki s svojim vzorcem obiskovalca zmoti, a hkrati prevzame.

via Pinterest

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.