Ambient
1438 ogledov

Kako urediti klet v prijeten bivalni prostor

Oprema kleti Žurnal24 main
Klet je zahtevna za urejanje, saj je večinoma nedokončana, temna in zastrašujoča. V šestih korakih jo spremenite v prijeten bivalni prostor.

Ne glede na to, ali v kleti urejate zgolj shrambni prostor, dodatno sobo za goste, prostor za zabave, igralnico ali pa celo stanovanje za odraščajočega družinskega člana, morate poleg osnovnih pravil notranjega oblikovanja misliti še na specifične karakteristike kletnega prostora: pomanjkanje svetlobe, majhna in razdrobljena tlorisna zasnova ter namembnost kleti.

Prezračevanje

Klet je, še posebej v starih stavbah s slabšo hidroizolacijo temeljev in sten, pogosto vlažen prostor, izpostavljen različnim plesnim. Ker so plesni izjemno škodljive zdravju, mora biti prvi korak pri urejanju kleti v bivalni prostor prav njihovo preprečevanje. Poleg različnih dodatnih hidroizolacij ali sušilnih ometov ter zaključnih slojev v mavcu, ki vlago vpija, je nujno načrtovanje prezračevanja. Če kateri izmed prostorov nima možnosti naravne ventilacije skozi okno, je nujna namestitev odvoda vlažnega zraka v obliki ventilatorja. Vlago odpravite še pred ostalimi zaključnimi deli, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavi škoda na zaključih slojih – tlakih in ometih.

Prav tako bodite previdni pri menjanju oken, saj novejša okna, ki bolje tesnijo in ne 'dihajo', vlago zadržujejo v notranjosti prostora, kar še pospeši nastajanje plesni.

O najprimernejši sanaciji vlage se posvetujte s strokovnjaki.

 

Najboljši izkoristek tlorisa

Premišljeno načrtovanje tlorisa še pred začetkom del vam bo prihranilo marsikatero napako. Premislite, čemu prostor namenjate (v idealnem scenariju) in katere vse funkcije se bodo (v končni fazi) v kletnem prostoru odvijale. Že v izhodišču jih vključite v zasnovo. Če želite sobo za goste, je pametno dodati kopalnico. Če je prostor velik, ga boste morda želeli razdeliti v manjše funkcionalne enote, če pa je majhen, morate misliti na opremo, ki bo zadostila različnim potrebam hkrati. Morda želite prostor namenjati delu, hkrati pa veste, da boste v njem tudi sušili perilo, ali pa da bodo otroci igralnico prej ali slej prerasli in jo boste želeli preobraziti v šolski delovni prostor. Vse različne možnosti je mogoče predvideti že na papirju in se tako izogniti prevelikim stroškom pri večkratnem urejanju in napačno kupljeni opremi.

 

Odločite se za odprto zasnovo

Če je vaša klet manjša, ji ne dodajajte predelnih sten. Različne funkcionalne enote določite z uporabo barv in pohištva, tako da lahko majhen prostor služi večim namembnostim. Tako lahko npr. del vaše kleti postane družinska TV soba, če jo opremite z udobnim kavčem, veliko preprogo in nežno -razsvetljavo. Drugo polovico pa namenite ustvarjalnemu kotičku z veliko delovno površino, policami za shranjevanje in premišljeno močno osvetlitvijo.

 

Uporabite nevtralne barve

Močne in žive barve so priljubljene v notranjem oblikovanju, saj prostoru dodajo potrebne poudarke in ga poživijo, hkrati pa ga lahko optično zmanjšajo. Če jih uporabite v kletnem prostoru, lahko namesto živega in radostnega prostora ustvarite klavstrofobično zmedo. Namesto močnih barv raje uporabljajte nevtralne, kot so siva, bež in bela, ki prostor optično povečajo. Podobne barvne odtenke uporabite za velike kose pohištva, kot so omare, kavči in mize. Barvo lahko dodate na manjših kosih: pregrinjalih, blazinah, zavesah, preprogah ali pa okrasnih predmetih, kot so vaze.

 

Vnesite čim več svetlobe

Kletna okna so ponavadi manjša od ostalih oken v hiši, saj je prostor delno ali v celoti pod zemljo. Svetila bodo prostor optično povečala ter v prostor vnesla tisti manjko naravne svetlobe. Uporabite, kar lahko: če je strop nizek, se raje zanesite na stenske, namizne in samostoječe luči. Za še dodatno optično svetlost prostora premišljeno namestite ogledala in sobo opremite s sijajnimi površinami.

 

Vnaprej premislite shrambo

Čeprav ste si klet zamislili kot prijetno stanovanje, pa bo marsikdaj to vseeno (p)ostal prostor, kamor boste pospravili sezonsko nepotrebne stvari. Zato že v izhodišču premislite o vgradnih omarah in policah, ki segajo od tal do stropa, s katerimi boste zagotovili čimveč površine za shrambo. Razmisite tudi o pohištvu, ki igra dvojno vlogo: kot npr. postelje, pod katerimi imate nameščne predalnike, ali pa skrinje, ki hkrati služijo kot klubske mizice.

Fotografije via Freshome ter Virginia (Ginny) Sanderson via Flickr 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.