Ambient
805 ogledov

Kuhinje: trendi za leto 2016

Trendi 2016: kuhinje Žurnal24 main
Se sprašujete, kateri so najsodobnejši materiali, trendovske oblike in inovativne kompozicije sodobnih kuhinj? Vas zanima, katera barva bo v kuhinjah prevladovala leta 2016? V katero smer bo šlo oblikovanje kuhinj vodilnih znamk in proizvajalcev? Imamo odgovore.

Barve kuhinjskih nizov

Tisti, ki imate radi sveže barve, boste za kuhinjo izbrali odtenke kakija, ekvatorsko rumene ali sinje modre. Predlagamo, da jih kombinirate z drugim monokromatskim dekorjem ali pa nevtralno paleto – od bele, preko sive pa do grafitne ali črne barve. To sezono bodo najbolj priljubljene barve v kuhinjah svetle in žive, vsekakor pa ne pastelne.

Skupaj z živimi barvami bodo naslednje leto prevladovali temni odtenki v notranjem oblikovanju, ki se bodo poljavili tudi v kuhinjah. Pripravite se torej na skoraj popoln umik lesenih površin iz kuhinj vodilnih proizvajalcev in namesto tega kombinacijo živih monokromatskih in temnih odtenkov.

Črna je nova bela: Opremljanje v črni barvi je zelo moderno, zato gotovo ne boste zgrešili s črnimi kuhinjskimi omaricami. Ta netradicionalen in zagotovo presenetljiv izgled bo postal stalnica v kuhinjskem oblikovanju leta 2016. Kuhinje, v celoti izvedene v črni barvi, postajajo vse bolj priljubljene ne le med oblikovalci, temveč tudi med uporbaniki. Kovinski zaključni sloji v antracitnem odtenku nadomeščajo tradicionalen furnir – kuhinje pa se tako vizualno hitro približujejo izgledu profesionalne, v nerjaveče jeklo oblečene kuhinje. Takole je v celoti črna kuhinja videti v slovenski montažni hiši Blackline.

Več o opremljanju s črno barvo: trendovske stenske barve za leto 2016 | stanovanje v bivši konjušnici 

Siva kuhinja – prefinjenost in eleganca: Če niste pristaš niti temnih barv, niti živobarvne eksplozije, boste najbrž posegli po zlati sredini – prefinjenim sivim odtenkom. Ti ne bodo nikoli iz mode, zapovrh pa so še izjemno praktični – na sivi podlagi bo izstopal prav vsak dekorativni poudarek. Sodobno sivo kuhinjo kombinirajte z barvnim odtenkom, razen če izberete sivo z grobo oziroma izrazito teksturo, ki posnema teksturo kamna ali betona. Sivo kuhinjo so GAO arhitekti zasnovali v vzročnem stanovanju v Situli.

Kaj pa bela? Je bela še vedno moderna? Seveda, tudi bela bo ostala priljubljena barva v oblikovanju kuhinj, vseeno pa bo čiste beline malo. Da bi popestrili velike svetle površine, oblikovalci posegajo po barvnih dodatkih, geometrijskih vzorcih ali horizontalnih linijah. Toda previdno – bela se počasi umika iz palete notranjih oblikovalcev, v kuhinjah pa nasploh ne velja za najbolj praktično izbiro.

Ovalne oblike se vračajo

Po desetletju prevlade pravih kotov in čistih linij, se vračajo krivulje in mehke oblike. Ne gre toliko za popolno amorfno obliko, kot za skrbno izbrano geometrijo, ki jo še nadgradijo izjemni zaključni sloji.

 

Kuhinjski otok kot središče doma

 

V sodobni stanovanjski arhitekturi so odprte kuhinje skoraj norma. Na ta način se organizacija prostora osredotoči na družbeno interakcijo med pripravljanjem obroka. Ta mobilnost in povezanost pa je navadno dosežena z uporabo funkcionalnega kuhinjskega otoka, dostopnega z vseh strani.

Kuhinje s kuhinjskim otokom so najpogosteje organizirane tako, da so vse shranjevalne površine, vključno s hladilnikom in pečico, organizirane ob eni steni, medtem ko je na otoku prostor zagotovljen celotnemu procesu priprave hrane – od njenega umivanja, preko predpriprave in toplotne obdelave. Tak pristop vodi k vizualno izčiščeni in funkcionalni kuhinji. 

Sprednji del kuhinjskega otoka, ki je navadno obrnjen proti dnevnemu delu doma, namenimo odprtim policam, na katere postavimo dekoracijo. Na ta način se vzpostavi naravna povezava med kuhinjo, ki je oblikovno velikokrat poseben pohištveni element, in ostalim dnevnim prostorom.

Vse več kuhinjskih otokov predstavlja tudi rešitev za obedovanje: na ta način se oblikovno združita jedilni in kuhinjski kot, kuhinja kot celota pa postane še atraktivnejša. Dva procesa – priprava in uživanje hrane – ki sta bila do sedaj ločena, se združujeta v neločljivo izkušnjo, ki jo zagotavlja en sam pohištveni element.

Še ena novost, ki se pojavlja v oblikovanju kuhinj, so lebdeči kuhinjski elementi. Namesto, da omarice stojijo na tleh, so od tal dvignjene za nekaj deset centimetrov, zaradi česar kuhinja – čeprav že sam po sebi težek element, tudi če ne štejemo posod in porcelana – izgleda lahka kot pero. Priporočeno je, da so te omarice plitkejše kot ostala kuhinja, premišljena pa mora biti tudi distribucija teže. Na ta način je olajšano tudi čiščenje kuhinjskih tal. Žal je ta pristop zaradi teže kuhinje možen zgolj na nosilnih stenah, malo zahtevnejša pa je tudi montaža.

 

Kuhinjske omarice

To sezono sta vroča materiala za zaključne sloje kuhinjskih omaric in predalnikov (poleg kovine) beton in keramika. Zaradi nekaterih odličnih lastnosti, ki jih imata, se vse več proizvajalcev odloča zanju. Novi keramični materiali, ki jih sestavljajo delci oksidov in silicidov, odporni na toploto in praske, so novost v kuhinjskih zaključnih slojih. Delikatne sive površine betona so v notranjem oblikovanju kuhinj velikokrat združene s toplimi in teksturiranimi lesenimi površinami. Čeprav mnogi trdijo, da je beton presurov in industrijski za notranji dekor, pa kombinacija z lesom ustvari luksuzen, topel in okusen prostor.

Predali in omarice bodo v večini primerov izdelani v brezročajni tehnologiji. Sistemi odpiranja na pritisk so postali že skoraj stalnica v oblikovanju kuhinj, saj imajo mnogo prednosti – poleg kompaktnega in čistega izgleda kuhinj so tudi preprosti za uporabo, delitev omaric na različne segmente je lahko bolj poljubna in manj izrazita, hkrati pa brezročajni sistem dovoljuje lažje mešanje barvnih odtenkov znotraj kuhinjskega niza.

Če pa si vseeno želite ročajev, pa posežite po medenini ali bakru, ki sta letos trendovska materiala. Kovinski ročaji bodo še posebej izstopali na črnih kuhinjskih nizih.

Veliko poudarka pa je tudi na funkcionalnosti in varnosti – odpiranje omaric nad pultom je večinoma izdelano z zložljivimi, roletnimi ali dvižnimi sistemi, da se ne boste nikoli več udarili v glavo. 

 

Dekorativne ploščice

Geometrijske ploščice so odličen način za poživitev kuhinje – pa naj bodo uporabljene kot talna ali stenska obloga ali kot poseben poudarek. Ploščic z drobnim vzorcem ne mešamo z lesenimi teksturami.

 

Bela tehnika in kuhinjska oprema

Tudi bela tehnika leta 2016 ne bo več bela – na trg prihajajo hladilniki, pečice, pomivalni stroji, korita in ostala kuhinjska oprema v črni ali antracitni barvi. Klasičen in večen izgled pa boste še vedno dosegli z belo tehniko in kuhinjsko opremo v nerjavečem jeklu.

Zaradi vse večje priljubljenosti kuhinjskih otokov postajajo vse bolj atraktivne tudi viseče nape, ki iz strogo funkcionalnega kosa opreme postajajo skoraj skulpturalne in umetniške. V tem smislu se skoraj približujejo oblikam svetil, kjer sta poleg osnovne funkcije zagotovo najbolj izrazita prav stil in oblika.

 

Priporočeni materiali za kuhinjske pulte v letu 2016

Izjemno priljubljeni postajajo raznoliki kompozitni materiali, ki so hkrati uporabljeni tudi kot materiali kuhinjskega korita. Le-ti prekrivajo celotno površino kuhinjskega pulta, saj sta pult in korito brezšivno povezana, brez robov. Na voljo je široka paleta barvnih odtenkov, ki lahko izjemno dopolnijo kuhinjske nize iz betona ali keramike, ki so letos v trendu.

Na splošno so kompozitni materiali vse bolj priljubljeni za kuhinjske površine: čeprav niso odporni na toploto in praske, pa so cenovno ugodni, izjemno praktični za vzdrževanje, odlični za pripravo hrane, in na njih se ne poznajo madeži. Pomembno vlogo igra tudi estetika čistega izgleda.

Še en 'vroč' material za kuhinjski pult to sezono pa je nerjaveče jeklo. Klasični pult profesionalnih kuhinj se – prav tako kot kovinski zaključki kuhinjskih omaric – prebija tudi v domači kuhinjski interier. Nerjaveče jeklo je znano po svoji vzdržljivosti, lahkem vzdrževanju, visoki higieni in elegantnem izgledu.

Želite nekaj bolj naravnega? Odločite se za pult iz masivnega lesa.

 

Sodobna kuhinja potrebuje rastlinje

Začimbnice in cvetlice ali čisto navadna praprot, ki zahteva malo skrbi, so v kuhinjah leta 2016 obvezen dodatek. Lahko jih vključite v začetno zasnovo kuhinje, v dom vnesete zeleno steno ali pa jih zgolj namestite na pult. Takole so zeliščni vrt v pariško kuhinjo inkorporirali arhitekti iz biroja SABO Project

Iščete navdih, kako v dom inkorporirati lončnice na nekonvencionalen način

 

Še več trendov za leto 2016:

Še več o kuhinjah:

 

Fotografije: InteriorZine

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.