Ambient
92 ogledov

KULT316 - kulinarične specialitete v čudovitem ambientu

KULT316, Curk arhitektura
1/10
Žurnal24 main
KULT 316, medpodjetniški izboraževalni center BIC Ljubljana, je sodoben Center kulinarike in turizma, namenjen usposabljanju in izobraževanju vrhunskih hotelskih, gostinskih in drugih turističnih delavcev.

Center je urejen v stavbi nekdanjega obrtnega doma v Šentvidu, v kateri so bili zadnja leta dislocirani prostori gimnazije Šentvid. Obstoječi objekt obsega dve stavbi, ki sta med seboj povezani z okroglim veznim delom. Starejši del je bil zgrajen leta 1897, novejši del z veznim traktom pa po letu 1950.

Izhodišča pri načrtovanju novega centra so bila materialno tehnična prenova, vsebinska zasnova ter nova vizualna identiteta.

Pri prenovi so arhitekti obdržali obstoječe zunanje gabarite in izgled stavbe, v notranjosti pa odstranili vse predelne stene in povezali prostore v pritličju starejšega dela. Objekt je bil ob pričetku del v zelo slabem stanju in potresno nevaren. V starejšem delu so bile vidne sledi požara in raznih predelav. Statični del sanacije je bil zaradi vsega naštetega zelo zahteven, posledično pa tudi izvajanje ostalih del.

Objekt je vsebinsko razdeljen na tri področja: gostinstvo, turizem in hotelirstvo. Cilj naročnika je bil zagotavljanje praktičnega pouka na vseh naštetih področjih. Objekt je razdeljen na javni del (turistični urad, kavarna, restavracija) in poljavni del (učilnice, učne kuhinje in hotelska soba…).

Zaradi likovne neenotnosti posameznih delov stavbe so arhitekti odstranili vse okrasje s fasad in uskladili naklone strešin. Dodali so nov vhodni portal z betonskim mostovžem in s tem vzpostavili novo identiteto objekta. Historični značaj objekta v notranjosti (predvsem njegovega starejšega dela) je narekoval upoštevanje volumnov, predvsem v pritličju in v vinski kleti, ki so jo v ta namen še poglobili. V starejšem delu so ob odstranjevanju ometov naleteli na stare plasti beleža in poslikav sten in stropov. Le te so vplivale na izbor barv notranje opreme (modra, bež, črna).

V objektu so tri učne kuhinje in kavarna, zato kuhinjska tehnologija predstavlja pomemben segment opreme objekta. Tehnološke načrte zanje je izdelalo podjetje Proprima d.o.o., zanj pooblaščeni tehnolog Primož Černigoj.

Restavracijska kuhinja je odprtega tipa, kjer lahko gost opazuje proces priprave hrane. Predstavitvena kuhinja v nadstropju je namenjena izobraževanju. Opremljena je s kamerami in zaslonom, kar omogoča učenje kuhanja tudi večjim skupinam. Učna kuhinja pa omogoča praktično učenje večji skupini študentov. Vse faze dela opravljajo študentje s pomočjo mentorjev in nekaj zaposlenih gostinskih delavcev.

Biro CURK ARHITEKTURA, ki je načrtoval prenovo in opremo objekta KULT 316, deluje od leta 2004. Njegova ustanoviteljica, arhitektka Jožica Curk, je zapisala: »Razvijamo nove, sodobne pristope obravnave prostora in oblikujemo po meri človeka, za človeka. Vedno načrtujemo z zavestjo ohranjanja tradicije in etičnega odnosa do okolja ter hkrati neprestano spremljamo in sledimo razvoju stroke. Projektiramo interdisciplinarno, saj v proces aktivno vključujemo strokovnjake drugih področij ter slovenske umetnike in oblikovalce. Projekti na področju vzgoje in izobraževanja so nam še posebej pri srcu. Zavedamo se velike odgovornosti pri načrtovanju javnih prostorov, zato kreativni pristop združujemo z upoštevanjem sodobnih predpisov in standardov ter veljavno zakonodajo.«

Avtorji arhitekture: CURK ARHITEKTURA, leto izgradnje: 2015, velikost objekta: 1100 m2

Fotografije: Blaž Zupančič

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.