Ambient
135 ogledov

Lara Bohinc oblikovala kolekcijo luksuznega pohištva

Lar Bohinc & Lapicida: kolekcija Lunar
1/7
Žurnal24 main
Sodelovanje med podjetjem Lapicida in Laro Bohinc je obrodilo sadove z zagonom kolekcije Lunar, ki bo premierno predstavljena na sejmu Decorex 2015.

Izjemna vrtljiva miza Solaris, prvi skupni projekt iz leta 2014, je bil prvi poiskus slovenske oblikovalke nakita Lare Bohinc v oblikovanju luksuznega pohištva. Lapicida, podjetje, ki se specializira v kamnitem pohištvu, je skozi sodelovanje videlo izjemno priložnost, da predstavi svoje luksuzne materiale in precizno izdelavo.

Zdaj pa je oblikovalka glamuroznost kamna prenesla še v drugo sfero: navdih je ponovno črpala iz planetov in njihovih orbit ter ustvarila barvito marmorno kolekijo, ki oblečeno v medenino in 18-karatno zlato.

Kolekcija Lunar vsebuje jedilno mizo z imenom Half Moon, kavno mizico the Sun and Moon in pa odlagalno mizo z imenom Full Moon. Krožni diski povzemajo svojo obliko iz oblik planetov, hkrati pa s prelomom krožnic in njihovim združevanjem ustvarjajo zanimive površinske vzorce in strukturne elemente.

Lara Bohinc je inspiracijo črpala tudi iz beneške arhitekture, kjer je moč zaslediti kompleksne marmorne intarzije. Starodavne tehnike Pietra Dura in Opus Sectile sovpadajo z oblikovalkinim sodobnim umetniškim slogom. Rezultat je združevanje kontrastnih kamnin v harmonično celoto.

V podjetju Lapicida so s pomočjo sodobne tehnologije in ogromno ročnega dela (jedilno mizo Half Moon izdelujejo kar sto ur, manjše mizice pa niso nič manj zahtevne) ustvarili presežek, ki jim je tudi pomagal pri razvoju tehnologij in zmožnosti podjetja. Vsak kos je izdelan po naročilu.

Lara Bohinc, ki je v Ljubljani diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in v Londonu pridobila magisterij iz Nakita in kovinarstva, leta 1997 pa prejela nagrado New Generation Design Award, leta 2013 pa je bila sprejeta v red Britnaskega imperija, v londonskem Notting Hillu v septembru odpira novo prodajalno.

Intervju z oblikovalko si lahko preberete na povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.